Épületfelújítás

2024.03.18. 13:32

Kicsinosítják a pallagi Balásházy-iskola épületének külsejét

A jubileumra megújítaná az elöregedett részeket a fenntartó Debreceni Egyetem.

Haon.hu

A megújult belsőt 2023 őszén sajtótájékoztatón mutatták be

Forrás: Napló-archív

A Balásházy János-iskola épületének homlokzati felújítására indított közbeszerzést a Debreceni Egyetem. Az épület helyi egyedi védelem alá tartozik és 2025-ben ünnepli 125. évfordulóját. Az épület belseje nemrég esett át korszerűsítésen. Mint a március 8-ai Közbeszerzési Értesítőben áll, a Debreceni Egyetem célul tűzte ki a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma központi oktatási épületének (kastély) részleges homlokzati felújítását, mivel az épületet határoló szerkezet felületei elöregedtek, a meglévő vakolatok, lábazatok, tagozatok több helyen sérültek.

A tervek szerint a vakolt homlokzat-felületeket közepes nyomású tisztító géppel, tiszta vízzel lemossák. A hiányzó vakolatokat a gyártó technológiai előírása szerint, a sérült vakolat eltávolítását, a felület megtisztítását követően az eredeti felületképzéssel megegyező módon helyreállítják. 

A nagymértékben törött, hiányzó díszes fogsor elemeket újragyártják a meglévő ép elemekről vett sablon alapján. (Általános szabály, hogy a cserélendő elemek anyaga, színe, felületi megmunkálása azonos legyen az eredeti elemmel.)

Hőszigetelt üvegű nyílászárókat építenek be

A tervezett új ablakokat hőszigetelő üvegezésű, hossztoldás nélküli, rétegragasztott, legalább első osztályú borovi fenyőből készített nyílászárókra cserélik. Az új nyílászárók külső szárnyai két réteg hőszigetelt üvegezésűek. Ez az üvegezés mindenütt két réteg low-e bevonatú (alacsony sugárzási képességű, jó hőtartó), argongáz töltésű üveg lesz.

 A fa nyílászárók felújítása során a festékréteget eltávolítják és szükség szerint faanyagpótlással és fa tapasztással a szerkezeteket és felületeket kijavítják, csiszolják. A festés a tervezett új nyílászárók felületkezelésével megegyezően történik. 

Debrecen Balásházy haon
Belülről már kicsinosították az iskolát
Forrás:  Napló-archív

A fém nyílászárók helyére új alumínium szerkezetű bukó-nyíló ablakokat építenek be, kézi működtetéssel, vízküszöb kialakítással. A főbejáratnál található kőlépcsőt elbontják és a meglévő geometriával megegyező új lépcsőt építenek. A homlokzat felújítása során a villámvédelmi levezetőket elbontják és az újakat a meglévővel azonos helyen, közvetlenül a homlokzatra rögzítve építik ki. A külső homlokzaton lévő elektromos berendezéseket szintén elbontják, majd a felújítás után az új homlokzatra szerelik vissza.

Védett épületelemek

A kivitelezést az épület védelmének figyelembe vételével kell végezni. A védett homlokzati elemek az épület teljes eklektikus homlokzati kialakítása és az épület teljes tömegformálása, valamint a homlokzatok fal-nyílás rendje és annak arányai. 

Továbbá az északi oldalon lévő főbejárat kialakítása, az északi homlokzat közepe és sarokrizalitjainak a kialakítása, a rizalitok meredek tetőzetű kialakítása, a földszint vonalkvéderezett kialakítása, a középrizalit emeletén lévő piros téglaburkolatú falmezők.

A rekonstrukcióval érintett homlokzati felület összesen 1310 négyzeméter. A munkára 6 hónap áll rendelkezésre. Az ajánlatokat március 28-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában