Közbeszerzés

2024.02.28. 10:35

Kivitelezés során több ponton kellett módosítani a hortobágyi fejlesztéseknél

A nagyszabású munka során rejtett hibák bukkantak elő és beszállítói gondokat is kezelni kellett.

Haon.hu

A projekt hivatalos zárása 2023. decemberében volt. Képünkön Jászberényi Attila, a Látványos Grafikai Művek tulajdonosa és a Világörökségünk a Puszta kiállítás kivitelezője (balról), Jakab Ádám polgármester, Bodó Sándor országgyűlési képviselő

Forrás: Napló-archív

Módosították a „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” projekt kivitelezési szerződését a megvalósítás során felmerült pótmunkák és elmaradó munkák miatt – derül ki a február 23-ai Közbeszerzési Értesítőből. A jelentős mértékű beruházás számos programelemet tartalmaz, Hortobágy világörökségi védelem alatt álló központi területének megújítását, beleértve a Látogatóközpont kiegészítő munkáit, továbbá a helyi vásártér kialakítását; ilyen volumenű fejlesztés esetén nem meglepő, hogy több ponton is el kellett térni az eredeti tervtől.

Ilyen pótmunka volt a Körszínnél a buszparkoló kialakítása, ugyanis a tervekhez képest más paraméterű elektromos kisbuszt szerzett be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, és módosítani kellett a buszparkoló térburkolatát annak érdekében, hogy a jármű megfelelően működtethető és tölthető legyen. 

A Szekérállás fedélszék megerősítése azért volt szükséges, mert a faanyagvédelmi szakértő megvizsgálta a tető szerkezetét és megállapította, hogy a tervezés óta eltelt időszak alatt további károsodás következett be. A vizsgálatra a tetőszerkezet megbontását követően kerülhetett sor.

Hortobágy látogatóközpont haon
Izgalmas kialakítást kapott a Hortobágy Látogatóközpont
Forrás:  Napló-archív

Még energiatakarékosabb lett

Hasonlóan meg kellett erősíteni a Körszín fedélszékét, mert az esztétikailag megfelelő nádfedél forma megvalósításához szükséges volt a szarufák sűrítése, így többlet famennyiség beépítése. A Szekérállás oromfalainak megerősítése kapcsán azt írták, a kivitelezés során végzett falazat-megbontás során vált csak láthatóvá, hogy az oromfalak állékonyságának biztosítása érdekében szükséges az oromfalak acélbetétekkel való erősítése, bekötése legalább 80 centiméter mélységig a meglévő falazatba. Ezen felül azt is megállapították, hogy az épület energetikájában a legnagyobb veszteséget a két szigeteletlen tűzfal okozza, ezért oda 10 centiméternyi hőszigetelést helyeztek el.

A Szekérállásnál még további problémák merültek fel. Így a meglévő fa födém burkolatának bontása után vált láthatóvá, hogy az épület ezen traktusában más módon van kialakítva a fa tartószerkezet, mint az épület többi, korábban látható részében; itt át kellett tervezni a födém kialakítását, amelybe új gerenda kialakítása is szükségessé vált. A falszerkezet megbontása után kis módosítani kellett a terveket,   továbbá 4 helyett 8 ablakot kialakítani. A tervezett Barisol fóliás álmennyezet helyett monolit gipszkarton álmennyezetet kellett készíteni, mert a megfelelő világítást így lehetett kialakítani.

Módosítani kellett a Szekérállás – Körszín padlófűtési rendszerét is; energiahatékonysági és üzembiztonsági szempontokra tekintettel a tervezetthez képest a padlófűtési körök számának bővítését kérték a megrendelők. 

A többkörös rendszer lehetőséget biztosít az épület fűtési rendszerének szakaszolhatóságára, ez a különböző kiállítások, rendezvények megszervezésekor fontos szempont. A különböző körök szabályozhatóságával és ezáltal a fűtési energia célzott felhasználásával energiamegtakarítás érhető el, továbbá a több fűtési kör növeli a rendszer üzembiztonságát is. 

Hortobágy épület haon
Kívül-belül megújultak az épületek
Forrás: Napló-archív

Beszerzési gondok

A talajszondás hőszivattyú élettartamának növeléséhez, hosszabb távú üzembiztos használatához, karbantartási igényének csökkentéséhez szükséges pótlólagos megrendelői igényként puffertárolót, valamint primerköri szivattyút  építettek be. 

Az utcabútorokat mással kellett kiváltani, mert bár a kivitelező azokat időben megrendelte, és a gyártó azt vissza is igazolta, utóbbi végül előre nem látható műszaki probléma miatt csak jóval később tudta volna a szállítást teljesíteni. Egy másik termékcsaládot kellett vásárolni, mely azonban – mint a Közbeszerzési Értesítőben megjegyzik – „a látogatók számára használati szempontból még ideálisabb is”.

Végül a Körszín légkezelő gépét is ki kellett váltani. A kiviteli tervek és költségvetési kiírás egy bizonyos típusú szellőző gép beépítését tartalmazták, a forgalmazó azonban azt a tájékoztatást adta, hogy a az Magyarországon nem elérhető.

Fentieken túl az opciós tételként megjelölt Csárdakert tájépítészeti és kertészeti revitalizációját, valamint a  kültéri installációk megvalósítását is elvégezte a vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában