Országos statisztika

2024.02.27. 07:30

Több mint előkelő helyen áll Debrecen, ha az adóbevételeket nézzük

A megyei jogú városok között Debrecen realizálta a második legnagyobb helyi iparűzésiadó-bevételt 2023-ban.

Haon.hu

Az épülő debreceni BMW-gyár 2023 novemberében

Forrás: Napló-archív

Minden rekordot megdöntöttek tavaly a legnagyobb magyar települések helyi iparűzési adóból befolyó bevételei – írja a Világgazdaság a Szeged.hu nyomán, amely a Megyei Jogú Városok Szövetsége Adószakkollégiumának adataiból közölt összeállítást a napokban a pontos számokkal. A lap egyúttal a Pénzügyminisztérium számításaira is hivatkozik, amelyek szerint a 3178 önkormányzatnál 2022-ről 2023-ra országosan 259,1 milliárd forinttal nőttek a helyiadó-bevételek, így tavaly összértékben elérték az 1350 milliárd forintot, amiből 1149 milliárd forintot tett ki csak az iparűzésiadó-bevétel.

A huszonöt megyei jogú városban 2022-ben 248,8 milliárd forint adóbevétel folyt be, 2023-ban viszont a 341,4 milliárd forintot is meghaladták az adóbevételek, azaz

az adóbevétel közel százmilliárddal és 37 százalékkal emelkedett

mutatott rá a cikk.

Ezen belül a helyi iparűzésiadó-bevétel 41 százalékkal, a vagyoni típusú bevételek 19 százalékkal, míg az idegenforgalmiadó-bevétel 6 százalékkal növekedett a megyei jogú városokban, így 2023-ban már 84 százalékát tette ki az adóbevételeknek a helyi iparűzési adóból származó bevétel.

Mi a helyzet Debrecenben?

Debrecen az összeállítás szerint Győr mögött a második legnagyobb hipabevételt könyvelhette el: a hajdúsági vármegyeszékhely 28,7 milliárdot realizált, míg Győr ennél csak kevéssel többet, 29,8 milliárdot.

A lap emlékeztet: Debrecennek 2011-ben még mindössze 8,4 milliárd forint folyt be a hipából, azaz

12 év alatt háromszorosára emelkedett az összeg, ráadásul minden esélye megvan, hogy idén már a lista élére kerüljön.

Az egyre inkább az ország második fővárosává előlépő település 2024-es költségvetésébe ugyanis 35 milliárdot terveztek, ami a többi megyei jogú város előirányzatát messze felülmúlja. A cikkben azt is megjegyzik, ez a szám a következő években tovább nő majd a termelést hamarosan megkezdő BMW- és CATL-üzemeknek köszönhetően.

debrecen helyi iparűzési adó bevétel
Forrás: Világgazdaság

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában