Helyi gazdaság

2024.02.15. 10:44

A debreceni albérletpiacon is megjelentek a fizetésemelések, ennyi most az átlagos lakbér

A szakember szerint a lakbérek emelkedése miatt a befektetők is visszatérhetnek a piacra, ez pedig a lakásárak drágulását hozhatja magával.

Haon.hu

Társasház a debreceni Fényes udvarban

Forrás: Napló-archív

Fordulattal kezdte az évet az magyarországi albérletpiac a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb, januári adatai szerint. Decemberben még enyhén csökkentek a bérleti díjak, de januárban ismét növekedésnek indultak – olvasható a szakportál csütörtöki közleményében.

Drágulás látható rövid és hosszú távon egyaránt

Azt írták, havi összevetésben ugyanis országosan 1,5 százalékkal nőttek az albérletárak az előző hónaphoz képest, ezt Budapesten 1,9 százalékos emelkedés kísérte, szemben a decemberi bérletidíj-csökkenéssel. Tavaly januárhoz képest 13 százalékos volt az országos áremelkedés, Budapesten 12 százalékkal kerültek feljebb az átlagos lakbérek.

Számítottunk arra, hogy a múlt év utolsó hónapjában látott havi szintű csökkenés után januárban ismét felfelé mozdulnak az albérletárak. Ez elsősorban a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, vagyis a reálbérek növekedésének köszönhető. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra

 - értékelte a friss adatokat Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Beszélt arról is, hogy a reállakbérek is növekedtek tavaly december óta. Az inflációval korrigált KSH-ingatlan.com lakbérindex országosan 23 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, Budapesten pedig 17 százalékkal volt magasabb. A szakértő hozzátette, hogy

a reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat.

Februárban megjelentek a diákok

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy február közepén Budapesten például átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj.

A fővároson kívüli piacot nézve kiderül, hogy

februárban két vármegyeszékhelyen is átlépték a 200 ezer forintos átlagértéket a bérleti díjak. Székesfehérváron ugyanis átlagosan 210 ezer forintot, Debrecenben pedig 205 ezer forintot tett kell fizetnie annak, aki most albérletet keres.

Balogh László közölte: „A két nagyvárosban látott drágulás, leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak. Emellett egyetemvárosokról beszélünk, ez pedig szintén élénkíti a helyi albérletpiacot. Februárban elindultak a keresztféléves képzések, az érintett diákok egy része pedig most keresett magának kiadó lakást, ami hozzájárult az egyetemvárosok és Budapest albérletpiacának drágulásához.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában