Ingatlan

2024.01.25. 10:29

Megvan, mennyivel nőttek egy év alatt a debreceni lakbérek

Most 200 ezer forint az átlagos bérleti díj a városban.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

A múlt év utolsó hónapjában havi összevetésben csökkentek az országos és a budapesti átlagos albérletárak a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint, ám a január első két hetében Budapesten drágulás látható a kínálati piacon.

„Tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak, még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek” - idézi a kapcsolódó közlemény Balogh Lászlót, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértőjét.

43 százalékos drágulás Debrecenben

2024 első három hetében az albérletpiacon viszont elmozdulás történt, és nem csak az árakban - tette hozzá. A bérlők már országosan több mint 14 ezer hirdetésből válogathatnak, ami 15 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Budapesten pedig több mint 1000 lakással bővült a kínálat, de ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is emelkedtek. A fővárosi átlagos havi bérleti díjak 250 ezer forintra emelkedtek az előző hónapokban látott 240 ezer forintról.

A vármegyeszékhelyeken az átlagos lakbér 140 ezer forint volt januárban a kínálati piacon. Ez nem jelent változás decemberhez képest. Éves szinten azonban komoly, 17 százalékos emelkedést jelent.

A legkeresettebb vármegyeszékhelyeken még nagyobb volt a drágulás. Debrecenben például 43 százalékkal 200 ezer forintra, Győrben 27 százalékkal 190 ezer forintra nőttek a bérleti díjak tavaly januárhoz képest.

A szakember szerint a jövőben Szeged is felzárkózhat a két vármegyeszékhelyhez. A kínai BYD autógyár beruházása ugyanis az ottani lakáspiac mellett az albérletpiacot is felélénkítheti.

ingatlan lakbér debrecen

A többi nagyvárost nézve látszik, hogy Veszprémben például 150 ezer, Székesfehérváron 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban, ami stagnálást és 7 százalékos növekedést jelent 2023 januárjához képest. Miskolcon 5 százalékos bérletidíj-emelkedés történt, így 100 ezer forintnál tartanak az albérletárak a borsodi vármegyeszékhelyen – zárul a közlemény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában