Beruházás

2023.11.24. 16:03

Átadó Nádudvaron: ezer szarvasmarha új otthona épült fel ötmilliárd forintból

Modern fejőgépek segítik a tejhozam növekedését.

Marján László

Szalagátvágással avatták fel a telepet

Forrás: Marján László

A NAGISZ Csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. állami és uniós támogatású tehenészeti telepi beruházást valósított meg Nádudvaron, a BÜTE-i állattartó telepen ötmilliárd forint értékben. A telepátadó ünnepség a nádudvari művelődési központban zajlott november 24-én, pénteken.

Kezdésként Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke a köszönet szavai mellett hangsúlyozta: Ehhez a beruházáshoz folyamatos, szívós egyeztetésre volt szükség kollégái részéről a különböző szakértőkkel, kivitelezőkkel. Az agrár- és pénzügyi kormányzat segítségét külön kiemelte. 

Az ilyen beruházásoknak akkor van értelme, hogyha a világpiaci igényekkel versenyezni tud, s nekik ez a feladatuk – húzta alá.

nádudvar, nagisz, telephely, szarvasmarha
Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke 
Forrás: Marján László

Az igazi munka most kezdődik

Pókos Gergely, a cég igazgatóságának elnöke elmondta az ünnepet és a jövőbe való gondolkodást is beárnyékolja, hogy körülöttünk egyre inkább tombol a madárinfluenza-járvány, Vagy ha éppen nem állategészségügyi járványra gondolunk, akkor a szomszédban folyó háború és annak mezőgazdasági következményei, az energiaválság és más hátráltató tényezők. Ám a jövő sok bizonytalansága mellett tűnik egy dolog teljesen biztosnak: folyamatos kihívások és változások várnak mindannyiunkra. A fenntartható gazdálkodás fontosságát hangsúlyozva elmondta:

ezen a telepen jelentős állatlétszám-növekedés mellett fajlagosan kevesebb élőmunkával és kevesebb energiával fognak jobb minőségű tejet termelni. Modern és izgalmas munkakörülményeket biztosítanak a területen dolgozóknak, és jobb életkörülményeket is biztosítanak a „négylábú munkatársaiknak”, a teheneknek. 

nádudvar, nagisz, átadó, szarvasmarha telep
Pókos Gergely
Forrás: Marján László

De az igazi munka csak most kezdődik, hiszen a beruházás nem cél, csupán eszköz volt, amit megfelelően üzemeltetve elérhetik a céljukat, hozzájárulhatnak Nagisz Csoport fenntartó fejlődéséhez. Azzal a pénzügyi többlettel, amit megtermelnek, megteremtik a lehetőséget a további fejlesztésekhez. Megteremthetik a lehetőséget a jövőbeni kihívások kezelésére, például a járványsújtott ágazatokban, illetve a további fenntartható fejlődésre. 

Biztos vagyok benne, hogy legalább ekkora ünnepséget rendezünk majd akkor is, amikor a beruházás megtérül

 – tette hozzá az igazgatósági elnök.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő úgy vélekedett e vidéken jelen van a generációkon átívelő szaktudás, a végtelen termőföld, valamint a szorgalmas nádudvari és környékbeli emberek, valamint a partnerség Magyarország Kormányával. Amikor kellett, a versenyképesség érdekében megjelent a cégnél a modern pénzügyi menedzsment is. A parlamenti képviselő szólt a kelet-magyarországi nagymértékű iparosodási folyamatról is, amelyet pozitív változásnak tekint. Hiszen az ott újonnan munkavállalóknak jó minőségű élelmiszerekre lesz szükségük, amihez a Nagisz Csoport számottevően hozzá tud járulni.

Nádudvar, nagisz telep
Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Marján László

Fogyasztói elvárás is van

Varga Mihály pénzügyminiszter megmagyarázta, hogy miként került ő ezen agrárberuházási ceremóniára: egyrészt több mezőgazdasági fejlesztés fut egyszerre, így meg kell osztani a kormánytagoknak az erejüket, másrészt „hazajött”, hiszen a Nádudvarral területileg szomszédos Karcag városából származik, harmadrészt pedig kiemelte: sok-sok beruházást látott már, de olyat még nem, amihez nem kell pénz.

A tárcavezető jó jelnek tekinti, hogy akkora hazai cégnél, mint a 70 telephellyel és 1400 munkavállalóval rendelkező Nagisz, történnek ilyen volumenű, a hatékonyságot és versenyképességet növelő fejlesztések. Mivel a cégcsoporthoz tartozik a Nádudvari márka tej-és húskészítményei, ezért egyfajta fogyasztói elvárás is van feléjük.

Varga Mihály hangsúlyozta, illő fejet hajtani azon – Szabó Istvánnal is fémjelzett – generációk előtt, akik annak az alapjait lefektették, hogy Nádudvar a hazai agrárium egyik fellegvára lett. A beruházás helyszínéül szolgáló puszta szépségeinek ecsetelése mellett kitért a világban zajló kedvezőtlen folyamatokra (világjárvány, háborúk) is, amitől teljesen nem lehet magunkat függetleníteni – ezekre a kormány tudatosan igyekszik reagálni. Mint mondta, a hét szűk esztendő negyedik évében vagyunk, amikor az ilyen volumenű fejlesztéseket meg kell becsülni.

ádudvar, nagisz, átadó szarvasmarha
Varga Mihály pénzügyminiszter 
Forrás: Marján László

A közös értékben való gondolkodást, a „Szabó Istváni együttműködést” hangsúlyozta pohárköszöntőjében Maczik Erika Nádudvar város polgármestere is. A beruházás támogatói, szereplői jelképes szalagátvágással adták a jószágok számára az új „szállás- és munkahelyeket”. Az ünnepséget követően a beruházás helyszínére, a szarvasmarhatelepre, kalauzolták a meghívott vendégeket.

Itt megtekintették a két új, egyenként több mint 500 férőhelyes termelő istállót, a hozzátartozó tejházi épülettel. Továbbá szemrevételezték az előkészítő csoportot és az ellés körüli időszakot kiszolgáló istállót, amely több mint 160 állat befogadására képes. A két termelő istállóban a folyamatos fejést egyedenként a legmodernebb technológiát képviselő két-két darab VMS V300 fejőrobot végzi irányított tehénforgalmi rendszerben. Ideális körülmények között egy ilyen fejőrobot akár napi 180 fejés elvégzésére és napi 3500 liter tej kifejésére is alkalmas.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában