Zárszámadás

2023.11.17. 20:00

A főispánt hatalmazta fel a Kúria, hogy Balmazújváros ne menjen csődbe

Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője ismertette a legfelsőbb bíróság döntésének hátterét.

Bekecs Sándor

Rácz Róbert, Hajdú-Bihar Vármegye főispánja

Forrás: Napló-archív

Döntött a Kúria: Hajdú-Bihar vármegye főispánjának kell megalkotnia Balmazújváros 2022. évi költségvetési rendeletének zárszámadását, valamint az ahhoz szükséges rendeletmódosítást. Egy hónapon belül pont kerül azon ügy végére, melynek eredményeként októberi bérüket a mai napig nem kapták meg a balmazújvárosi önkormányzat és intézményei dolgozói. A legfelsőbb bíróság döntésének előzményeiről, valamint az eddig szinte példa nélküli eljárásról kérdeztük Rácz Róbertet.

A hatályos jogszabályok értelmében a magyarországi kormányhivatalok az önkormányzatok törvényes működésének őrei. Törvényességi felügyeleti jogkörünkben a testületi üléseken készült jegyzőkönyvek alapján, illetve konkrét bejelentés kapcsán vizsgálnunk kell, hogy az adott önkormányzat döntései megfelelnek-e a hatályos jogszabályokban foglaltaknak. Amennyiben nem, a vonatkozó jogszabályok szerinti kötelező lépéseket kell tennünk

– ismertette a vármegyei kormányhivatal szerepét a főispán. Balmazújváros önkormányzata képviselő-testületének a törvény szerint legkésőbb idén május végéig kellett volna elfogadnia a tavalyi zárszámadását, azonban sem ezt, sem az ehhez szükséges, szintén kötelező rendeletmódosítást nem alkotta meg.

Az önkormányzat képviselőtestülete többszöri felhívásunkra sem tett eleget ezen törvényi kötelezettségének, így a Kúriához fordultunk, amely szintén kötelezte az önkormányzatot a rendelet, illetőleg a rendeletmódosítás megalkotására vonatkozóan

– ismertette az elmúlt hónapok történéseit. A megszabott határidőre továbbra sem alkotta meg a balmazújvárosi testület a rendeleteket, ezért a Kúria – a Magyar Közlöny november 15-i számában megjelent határozatával – felszólította Hajdú-Bihar vármegye főispánját, mint az illetékes kormányhivatal vezetőjét, hogy az önkormányzat képviselő-testülete helyett alkossa meg és fogadja el a zárszámadási rendeletet és a költségvetési rendelet módosítását.

Munkacsoport alakult a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalban

Rácz Róbert elmondta, Hajdú-Bihar vármegyében eddig példanélküli az, hogy a kormányhivatal vezetőjét hatalmazza fel a Kúria egy önkormányzati rendelet megalkotására. – Erre a helyzetre nemigazán van itthoni gyakorlat, az országban sem találni, legfeljebb 1-2 példát. Természetesen a feladat végrehajtása nem lehetetlen, hiszen egyrészről a zárszámadást és a rendeletmódosítást hónapokon keresztül, több alkalommal is tárgyalta a képviselő-testület. Így azok iratanyagai rendelkezésre állnak. Másrészt pedig bekérjük az önkormányzattól a további szükséges alátámasztó dokumentumokat – mutatta be. Hozzátette, a kormányhivatalban – érzékelve és értékelve a balmazújvárosi testületben történteket – már hetekkel korábban összeállítottak kimondottan erre a feladatra egy munkacsoportot.

– A kollégáim most teljes kapacitással azon dolgoznak, hogy alig néhány hét alatt elvégezzék azt a feladatot, amelyre az önkormányzatnak korábban hónapok álltak rendelkezésére. Tisztában vagyunk a fizetés nélkül maradt dolgozók helyzetével, ezért is igyekszünk a kitűzött határidő előtt, legkésőbb december 5-ig elvégezni a Kúria által ránk delegált feladatot – hangsúlyozta Hajdú-Bihar vármegye főispánja.

Kérdésünkre elmondta, amennyiben az önkormányzatnak a pénzügyi lehetőségei engedik, bármikor lehetősége van a bérek rendezésére, az állami normatíva utalását azonban csak a két rendelet elfogadását követően kezdeményezheti a Magyar Államkincstár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában