Nagév

2023.10.13. 14:07

Tiszacsegén épül Közép-Európa legmodernebb tűzihorganyzó üzeme, hétmilliárd forintból – fotókkal

Harminc százalékkal növeli kapacitását a Nagév Kft.

Bekecs Sándor

Marczinkó Zoltán István (balról), Nagy Antal János, Nagy Judit, Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Tiba István országgyűlési képviselő helyezték el az új üzem alapkövét

Forrás: Czinege Melinda

Állami támogatással, összesen 7 milliárd forint értékben alakít ki tűzihorganyzó üzemet Tiszacsegén a Nagév Csoporthoz tartozó Nagév Kft. Az ünnepélyes alapkőletételt október 13-án, pénteken tartották.

Nagy Antal János, a Nagév Kft. alapító tulajdonosa köszöntőjében felidézte: az 1970-es évek végén még egyéni vállalkozóként indult, majd a rendszerváltást követően kezdte szélesíteni tevékenységét azzal, hogy 1991-ben megalapította cégét. 

A Nagév neve az eltelt több mint 30 évben összeforrt a minőséggel. Tiszacsegén 1998-ban építettük meg – a ma is működő – tűzihorganyzó üzemünket, amely már akkor is eleget tett a környezetvédelmi előírásoknak

– emelte ki.  

Tiszacsege, nagév, alapkő, üzem
Nagy Antal János, a Nagév Kft. alapító tulajdonosa
Forrás: Czinege Melinda

– A mai napon a jövő építését kezdjük el, a jövő alapkövét helyezzük le. Olyan tudásbázist hozunk itt létre, amely a következő 30-50 évre biztosíthatja az ittlévők fejlődését – fogalmazott Nagy Antal János. 

Hangsúlyozta, a legmodernebb technológiának köszönhetően teljesen környezetkímélő létesítményt hoznak létre, a káros anyagokat zárt rendszerben kezelik. Mint mondta: ilyen megoldás csak az ócsai üzemükben van az országban. 

– Egy vállalatnál fontos a legmodernebb technológia, de az mit sem ér a megfelelő szakemberek nélkül. Itt szerencsére egy 1998 óta meglévő, összeszokott szakembergárda dolgozik, akikre továbbra is tudunk építeni – jegyezte meg.

Környezetkímélő létesítményt hoznak létre
Forrás: Czinege Melinda

Másfél milliárd forint állami támogatásból épül

A tulajdonos hozzátette: a meglévő üzem jelenleg száz embernek ad munkát, biztos megélhetést. A fejlesztéssel további hússzal bővül az álláshelyek száma, valamint harminc százalékkal nő a termelési kapacitás.

Végül köszönetét fejezte ki a Pénzügyminisztérium 1,5 milliárd forintos támogatásáért, a beruházás hitelét finanszírozó pénzintézet együttműködéséért, valamint az országgyűlési képviselők munkájáért, hogy a térség útjai az évek során folyamatosan megújultak. – Kérésem még, hogy a Tiszacsege-Egyek közötti, illetve a Debrecen felé vezető út is kerüljön minél előbb napirendre. Nemcsak a vevőink, de a térség lakosainak, autóbuszainak örömére – fordult a jelenlévő honatyák felé.

Tiszacsege, üzem, alapkő
A fejlesztéssel további hússzal bővül az álláshelyek száma a csegei üzemben
Forrás: Czinege Melinda

– Az a hit, akarat, ami ezt a céget elvitte az egyéni vállalkozástól egészen a nagyvállalati státuszig, úgy gondolom, kellő kitartás ad ahhoz is, hogy itt új utak épüljenek – reflektált Nagy Antal János kérésére Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium gazdasági elemzésekért és kiemelt támogatási programokért felelős helyettes államtitkára. A beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott: 

különleges alkalom a mai, ugyanis az ország olyan részén épül több milliárd forintból üzem, ahol a többihez képest jóval szűkösebbek a munkalehetőségek és alacsonyabb a foglalkoztatottság.

Tíz év alatt több mint egymillió új munkahely

– 2010-ben a kormány azt a célt tűzte ki, hogy talpra állítja az ország gazdaságát. Ezért munkaalapú gazdaságpolitikát indított és elhatározta: tíz év alatt legalább egymillió új munkahelyet teremt. Ezt sikerült elérni – mutatott rá a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, ma 4,7 milliónál is többen dolgoznak az országban. Míg 2010-ben 10 százalék feletti volt a munkanélküliség, ez mára 4 százalék alá csökkent. Hajdú-Bihar vármegyében ez a szám 13 százalékról 6 százalék körülire csökkent.  

tiszacsege, üzem, alapkő
Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

Marczinkó Zoltán István ismertette: a hazai beruházásokat ösztönző támogatási programját 2015-ben indította a kormány. Ennek keretében több mint négyezer munkahely jött létre, s ennél sokkal több maradt meg. A Nagév beruházásához összesen 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járultak hozzá. A kivitelezés eredményeként pedig egy modern, a környezetvédelmi szempontoknak maximálisan megfelelő üzem jön létre.  

A kilábalás és a növekedés éve lesz a következő

Az elmúlt évek során a covid, a szankciók, a háború és az energiaválság következtében megtapasztalhattuk a gazdaság lassulását, de a 2010-ben elindult intézkedések pozitív hozadékát is. Ha akkor nem történik irányváltás, ma nem tudnánk többek között az ilyen beruházásokat finanszírozni

– fejtette ki a helyettes államtitkár. Kiemelte, a háborús konfliktus erős hatással volt a világ és az ország gazdaságára is, de látható, hogy a munkaalapú gazdaság ellent tudott állni a nehézségeknek. – A nehezén túl vagyunk. Az előrejelzések szerint évvégére letörjük az inflációt, ami jó eséllyel tíz százalék alá kerül – tette hozzá.

Végül elmondta, a 2024-es év a kilábalás és a növekedése éve lesz. Ezt nem csak a kormány, de nemzetközi szakmai szervezetek is hasonlóan ítélik meg. Mindebben három pillér segíti a magyar gazdaságot: nem csökkent a munkavállalók száma; a hazai cégek a válságos időkben is a jövőbe invesztáltak; a kormány pedig vállalkozásfejlesztő politikájával támogatja mindezt.

Közép-Európa legmodernebb technológiát használó tűzihorganyzó üzeme épül Tiszacsegén, melynek teljes területe meghaladja majd az 5200 négyzetmétert, az itt készült horganyzott szerkezetek 100 százalékban, bármilyen vegyieljárás alkalmazása nélkül újrahasznosíthatóak lesznek. 

A beszédek után elhelyezték az új üzem alapkövét. 

Elhelyezték az alapkövet
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában