Környezetvédelem

2023.10.10. 12:16

A zöld városok előmozdításáról beszélgettek Debrecenben

A Mathias Corvinus Collegium kerekasztal beszélgetésén a zöld politikáról és az urbanizáció új irányairól volt szó.

Panyiczki-Berényi Viktória

A helyi közösségek és a városvezetések együttműködése kulcsfontosságú a zöld városok létrehozásában és a természet megőrzésében

Forrás: Czinege Melinda

Debrecent olyan irányban szeretnénk fejleszteni, hogy a fiatalok itt munkahelyet és jövőképet találjanak. Ehhez hozzátartozik, hogy hosszútávon is egészséges környezetet tudjunk biztosítani. Ennek érdekében rengeteg zöld intézkedést hoztunk az elmúlt években, amely a fenntarthatóságot és a zöld jövőt szolgálják. Városunkban komoly összefogás jött létre a zöld ügyek mentén – hangsúlyozta Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere. Elmondta, hogy létrejött a Zöld Munkacsoport, amelyben fiatal debreceni környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberek mellett egyetemi professzorok is segítik a munkát. 

Kiemelte, hogy a Civaqua-programnak köszönhetően egy ötven éves álom válik valóra: a Tisza vizét elhozzák Debrecenbe. Beszámolt továbbá arról, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében öt év alatt összesen tíz ezer fát fognak elültetni Debrecen területén, a légszennyezés csökkentése érdekében pedig törekednek arra, hogy egyre több modern elektromos busz járja a várost.

Balázs Ákos alpolgármester
Balázs Ákos alpolgármester 
Forrás: Czinege Melinda

Az alpolgármester szerint a fenntarthatósági folyamatokhoz való alkalmazkodás elkerülhetetlen a fejlődés érdekében. – A világ jelentős technológiai átalakulás alatt van, emiatt nagy kihívás előtt állnak a város polgárai. A változásokat meg kell érteniük, és el kell fogadniuk, hiszen ez a fenntarthatósági folyamat része. Azok a városok, amelyek kimaradnak ebből, nem tudnak majd jó minőségű munkahelyeket teremteni a fiataloknak. Közös feladatunk kutatni azt, hogy a világ milyen irányba halad, milyen technológiák lesznek azok, amelyek húsz-harminc év múlva is működni fognak, hiszen később ezek biztosítják majd a város fenntarthatóságát. Azt gondolom Debrecen jó irányba megy – fűzte hozzá. 

Ehhez kapcsolódóan rámutatott az oktatás fontosságára, amely Debrecen egyik legfontosabb erőforrása, ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a meglévő tudást beépíthessék a város fejlesztésébe. Szólt továbbá arról is, hogy a város ereje az itt élők magas fokú együttműködési képességéből fakad, amely történelmi hagyományokon alapszik.

Hidas Tibor, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy az urbanizáció és az erdészet egymástól távol eső kifejezések ugyan, de mégis összekapcsolódnak, hiszen a városban hozott környezetvédelmi intézkedések kihatnak a klímaváltozásra, így befolyásolva természeti környezetünket.

Hidas Tibor, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója
Hidas Tibor, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

– A fenntarthatóság kérdése kulcsfontosságú a mai gazdasági környezetben. Lényeges a környezettudatos gazdálkodás, valamint a környezetünk és minden olyan elem – a víz, a föld, a levegő, – védelme, amely az életünk részét képezi. Az elmúlt időszak számos alkalommal mutatott rá arra ennek jelentőségére. Elég, ha csak a tavalyi aszályra gondolunk, amely nemzetgazdasági szempontból is jelentős károkat okozott – hívta fel a figyelmet Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Hozzátette, az Agrárminisztériumban kiemelten támogatják az erdőtelepítést, valamint igyekeznek elősegíteni a környezettudatos gazdálkodást és a vigyázó magatartást.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkár
Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

Dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet szenior kutatója a faültetésekkel kapcsolatban rámutatott az önkormányzatok és az állami szervek együttműködésére a fenntarthatóság érdekében. A klímaváltozás következtében Magyarországon is egyre nő a hőségnapok száma, melyek miatt közkutak létesítését, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt pedig vízelvezetők telepítését tartja célravezetőnek.

Dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet szenior kutatója (balra)
Dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet szenior kutatója (balra)
Forrás: Czinege Melinda

Az ökológiai fenntarthatóság, a felszíni vizek védelme, a klímaváltozás hatásainak enyhítése, a véderdősítés mind fontos tényezők a városok fenntarthatóságának előmozdításában. A helyi közösségek és a városvezetések együttműködése kulcsfontosságú a zöld városok létrehozásában és a természet megőrzésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában