Helyi gazdaság

2023.09.08. 13:14

Nemzetközi példák igazolják, két főváros is jól megférhet egymás mellett

Debrecen lesz a következő Hága? A VG friss cikkében a többközpontú országokat vette végig.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Mi Debrecent, mint egy második fővárost képzeljük el, amely gazdaságával, társadalmi, civil, kulturális és sportéletével kiemelkedő nemcsak magyar, de közép-európai összehasonlításban is, hiszen a maga infrastruktúrájával, lakosságával, oktatási hátterével és az idetelepülő iparral egész Közép-Kelet-Európában – a saját városkategóriájában – vezető pozícióra tett szert

– így nyilatkozott Debrecen jövőbeli szerepéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Haonnak adott interjújában néhány nappal ezelőtt. A hajdúsági vármegyeszékhely kiemelt pozíciójáról Lázár János is beszélt nemrég, az építési és közlekedési miniszter a makói Rádió7-nek szintén az ország második fővárosaként, a vidék fővárosaként hivatkozott Debrecenre.

A VG most ennek kapcsán rámutatott:

egyáltalán nem ritka a világban, hogy egy országnak nem egyetlen központja van, sőt számos olyan ország létezik, ahol hivatalosan is egynél több főváros van.

Gazdasági és történelmi okok Debrecen mellett

Mint írták, számos érv szól amellett, miért pont Debrecen neve merült fel ebben a vonatkozásban: kétszázezres népességével az ország második legnagyobb városa, egy viszonylag szegény régióban, amelyet a város gazdasági ereje húzhat fel, miközben a román határ túloldalán egy nagyon dinamikusan fejlődő régió fekszik.

Arra is emlékeztettek, hogy a nagyvállalati beruházásoknak köszönhetően Papp László polgármester tavasszal tett becslése szerint 2030-ra egészen 16 százalékra szökhet fel Debrecen részesedése az ország ipari termelésében a 2022-es 2,8 százalékról. És még történelmi előzmény is van, hiszen 1849-ben az osztrák császár ellen hadakozó magyar kormány ideiglenesen Debrecenbe tette át a székhelyét.

Nemzetközi példák

Azt a cikk is kiemeli, hogy nem lehet tudni, kormányzati funkciók Debrecenbe telepítését is magába foglalja-e a miniszterek által említett elképzelés, de hasonló osztottságra világszerte számos példa van. A legismertebb Hollandia, amelynek a legnagyobb városa és fővárosa a 921 ezres népességű Amszterdam, a kormányzati és bíráskodási központ azonban  a jóval kisebb Hága. De ugyanígy többközpontú ország például Benin, Bolívia, Dél-Afrika, Montenegro vagy Tanzánia.

A lap a különösen nagy országokra kitérve, az Egyesült Államokkal kapcsolatban megjegyzi, a főváros Washington nem a legnagyobb település, a pénzügyi központ viszont a méretesebb New York. Vagy ilyen Németország is, ahol Frankfurtot tekintik inkább pénzügyi központnak a cikk szerint, nem a főváros Berlint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában