Tanácskozás

2023.08.31. 17:09

Az optimizmusra még az esőnél is nagyobb szükségük van most a gazdáknak

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusában kukoricáról, repcéről és napraforgóról tanácskoztak.

Szakál Adrienn

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusában kukoricáról, repcéről és napraforgóról tanácskoztak

Forrás: Molnár Péter

A XXVI. Kukorica-, Napraforgó-és Szójatanácskozást rendezték meg csütörtök délelőtt a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának Bocz-termében.

A résztvevőket először Pepó Péter egyetemi tanár köszöntötte. Az elmúlt időszak időjárása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy bár augusztus elejéig rekordszintű terméskilátásaik voltak, az augusztus 8-tól beköszöntött kánikula nagy károkat okozott a szemtelítődés időszakában, amit a napraforgó és a kukorica egyaránt megszenvedett. – A gazdák számára a legfontosabb az optimizmus – fűzte hozzá. 

Hangsúlyozta, hogy ha nincs összefogás és koordináció a termelő, a kereskedő, a feldolgozó és más partnerek között, minden évben komoly problémákba ütközik az ágazat.

A szakember elmondta, ebben a kamaráknak, az érdekvédelmi szervezeteknek és a piaci szereplőknek egyaránt nagy szerepe van.

debreceni egyetem, mezőgazdaság, kukorica, szója, napraforgó
Pepó Péter
Forrás: Molnár Péter

Kovács Tamás, a Bunge Zrt. értéklánc-igazgatója a hazai és a nemzetközi napraforgóhelyzetet ismertette. A társaság a hazai olajosmag-termés csaknem negyven százalékát dolgozza fel, és körülbelül 50 millió embert tudnak ellátni étolajjal. Kiemelte, az értéklánc területén is fontos az összefogás, a termeléstől a feldolgozón át a végfelhasználóig. A növényi olajok kapcsán folyamatos áremelkedést tapasztalnak a világjárvány kezdete óta: minden termény ára meredeken emelkedett, amin nem segített a tavaly kirobbant háború sem. Hátráltató tényezőkként jelentkeztek a geopolitikai viszonyok, a szélsőséges időjárás és a szükséges kormányzati döntések, emellett az infláció is nehezíti a piacot.

Egy tonna napraforgó ára ma körülbelül 130 ezer forint, a repce tonnája 140 ezer forint

– összegzett, majd a nemzetközi helyzetet mutatta be. Elmondta, a magyar napraforgótermés 2-3 tonna körül várható idén, a repce aratása pedig a napokban kezdődhet el. A szakember a regeneratív mezőgazdaság szükségességére is kitért, melyről elmondta, hogy a környezettudatos növénytermelésre folyamatosan igény van.

Csak akkor lehet környezetvédelmi szempontból hatékonnyá tenni a gazdaságot, ha ebben a termelő, a feldolgozó, valamint az értéklánc későbbi szereplői is részt vesznek

– mutatott rá.

debreceni egyetem, mezőgazdaság, kukorica, szója, napraforgó
Kovács Tamás
Forrás: Molnár Péter

Folyamatos növekedés

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke Új trendek a kukorica hazai és nemzetközi piacain címmel tartott előadást. Nemzetközi kitekintésben arról tájékoztatott, hogy a világban az összgabonatermés 2290 millió tonna, míg Magyarországon összesen 20 millió tonna lesz idén. – 

Folyamatosan növekedett az elmúlt években a termelés és a felhasználás, ez a tendencia pedig azt mutatja, hogy a szükséglettel nem lesz probléma a jövőben sem

 – jegyezte meg.

debreceni egyetem, mezőgazdaság, kukorica, szója, napraforgó
Petőházi Tamás
Forrás: Molnár Péter

Pepó Péter végül a Debreceni Egyetemmel évtizedek óta sikeres kooperációra mutatott rá, majd a napraforgóra vonatkozó technológiai fejlesztési lehetőségeket ismertette. A konferencia Látóképen folytatódott, ahol gyakorlati bemutatót tekinthettek meg a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában