Helyi gazdaság

2023.07.11. 14:27

Erősebbé válik az 5G-lefedettség Debrecen térségében

A Vantage toronyvállalat cívisvárosi konferenciáján mutatta be a tervezett fejlesztéseket.

Forrás: Napló-archív

Zöld üzemű infokommunikációs tornyokkal, DAS rendszerekkel és elektromosautó-töltő hálózattal járul hozzá Kelet-Magyarország, s azon belül Debrecen digitális infrastruktúrájának korszerűsítéséhez a Vantage Towers. Hazánk piacvezető toronyvállalata által szolgáltatott mobil infokommunikációs infrastruktúrára épül hazánk három nagy mobilszolgáltatójának magyarországi hálózata. A vállalat, amely az országban jelenleg közel 2300 bázisállomást tulajdonol és üzemeltet, a jövőben a cívisvárosban is komoly szerepet kíván vállalni, hozzájárulva ezzel a régió lakosságának és vállalkozásainak digitális jólétéhez. 

Az elosztott antennarendszerekről (Distributed Antenna System, röviden DAS), az 5G-hálózat fejlődéséről és fejlesztéséről, valamint az elektromosautótöltő-állomások fenntartható, zöld kialakításáról tartottak konferenciát július 11-én a Kölcsey Központban.  

Az eseményen Balázs Ákos és Barcsa Lajos debreceni alpolgármesterek köszöntötték az érdeklődőket. Előbbi hangsúlyozta, a cívisváros okos és zöld gondolkodását jól jellemzi az, hogy innovatív és a fenntarthatóságot előtérbe helyező megoldásokat alkalmaznak a városüzemeltetésben, míg utóbbi rámutatott: iparfejlesztések révén olyan új szolgáltatások is megjelennek a térségben, mint például az 5G-technológia, melyek hosszú távon nemcsak az ipar, hanem a lakosság egyre növekvő igényeit is szolgálhatják. Erről itt írtunk bővebben

Balázs Ákos Haon
Balázs Ákos
Forrás: Kiss Annamarie

Így lesz egyre jobb a mobillefedettség 

Budai J. Gergő, a Vantage Towers Zrt. elnök-vezérigazgatója szakmai előadása elején elmondta: 2020-ban új irányt vett a távközlés: megjelentek az olyan technológiák, mint például az 5G, amelyek már más megközelítést, más szemléletet igényelnek.

Ehhez frekvenciákat kellett vásárolni, amelyeknek költsége igen magas. Az elmúlt 2 évben a 3 vezető magyar mobilszolgáltató több mint 70 milliárd forintot költött frekvenciákra. Ez egy beruházás a jövőbe, hiszen az engedélyek általában 15+5 évre szólnak

– mutatott rá. Mint szemléltette, 15 évvel ezelőtt az okostelefonok épphogy csak megjelentek, ma pedig már a lakosság és az ipar számára is mindennapos használatban vannak.  

A folytatásban elmondta, cégük a Vodafone-tól vált ki 2020-ban, s a mobilszolgáltató európai bázisállomásait vette át. Ez körülbelül 88 ezer adótornyot jelent. Ezek között vannak a hagyományos tornyos állomások, továbbá a háztetős állomások. – Ahogy jön az új technológia, mint az okosváros-megoldások, ott úgynevezett kislefedő antennák kellennek. A nagy belterek lefedettségét pedig DAS rendszerekkel lehet megoldani – sorolta.  

Ezért jó és szükséges a stabil 5G 

Rámutatott,

míg a 2G és 3G esetén a mobilszolgáltatók garantáltak egy bizonyos lefedettségi szintet kültéren és beltéren, addig az 5G már magasabb frekvenciát használ, kisebb a lefedettsége, és nehezebben jut át különféle fizikai akadályokon, mint a falak, ablakok stb. Így utóbbi esetben az adott felhasználónak kell megoldania, hogy az épületen belül is legyen megfelelő térerő. Ez utóbbira megoldások a DAS rendszerek.

  – Fölmerül a kérdés, hogy miért nem a mobilszolgáltatók csinálják ezeket a fejlesztéseket? Ha megnézzük a Puskás-stadiont, ott az egyik mobilcég készítette el az 5G-s mobillefedettségét. Ezzel csak az volt a probléma, hogy csak az adott mobilcég ügyfelei számára működött jól a hálózat. Ahol a Vantage csinálta az antennarendszereket, ott mind a három nagy magyar mobilszolgáltatónak az ügyfelei ki tudják használni a hálózatot – mutatta be. Elmondta, az 5G a korábbi megoldásokhoz képest főleg a késleltetési időben és az adatátviteli sebességben jobb. Ezzel pontosabbak például a GPS-adatok, amelyekkel hatékonyabban és pontosabban dolgozhatnak az ipar és a mezőgazdaság területén. 

Budai J. Gergő Haon
Budai J. Gergő
Forrás: Kiss Annamarie

– Nagyon büszkék vagyunk, indulásunk óta valamennyi bázisállomásunkat zöld energiával látjuk el. Ez úgy működik, hogy egyrészt az áramszolgáltatónak fizetünk a zöld energiáért, másrészt pedig elkezdtünk napelemeket telepíteni a bázisállomásainkhoz – ismertette. Ahol kevesebb területük van napelemeket elhelyezni, ott az éves áramfogyasztásuk 15 százalékát termelik meg, míg a nagyobb területek esetén 30-35 százalék ez az arány.  

A konferencia folytatásában Máthé Attila, a DAS rendszerekről és a beltéri mobillefedettségekről, mint az épület alapinfrastruktúrájáról tartott előadást, majd Rekita Márk mutatta be a bázisállomások működtetésének pénzügyi hátterét.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában