Közbeszerzés

2023.04.12. 11:06

Okoskönyv, virtuális valóság, szimulátor: ezekkel is vár majd a hortobágyi Pásztormúzeum

Többek közt madárlesre indulhatunk virtuális szemüveg segítségével a készülő kiállításon.

Virtuális felfedezésre (is) várják a látogatókat

Forrás: MW-Archív

A turisztikai attrakciók megújításának újabb, immár harmadik része kapcsán indított közbeszerzési eljárást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Aszerint a „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” elnevezésű projekt keretében megújuló létesítményekben kiállítási AR- és VR-tartalmak (kiterjesztett valóság és virtuális valóság), multimédia guide-(idegenvezető)rendszerek, digitális turisztikai információs rendszerek előkészítése, megvalósítása, a kiállítási tárgyak beszerzése, legyártására, installálása és beüzemelése a feladat. 

A Látogatóközpontban, Pusztai Kincsestárban megvalósuló AR tartalmú kiállítási egységek, a Látogatóközponthoz, Pásztormúzeumhoz és Hortobágy Infohoz kapcsolódó digitális turisztikai tájékoztató rendszer és digitális vendégkönyv, a Látogatóközpont, Pusztai Kincsestár, Pásztormúzeum megújuló kiállításaihoz kapcsolódó multimédia guide (MG) rendszer létesítése számos elemet tartalmaz.

Többek közt egy turisztikai térképfal („totemoszlop”) készül a Látogatóközpont fogadóterébe. A látogató az érintőképernyős monitor kezdő képernyőjén a Hortobágy – Tisza-tó alaptérképén választ ki egy-egy attrakciót az azt megjelenítő pont megérintésével. A képernyőn a térkép melletti infóablakban szöveges és multimédiás információk segítségével történik az egyes attrakciók bemutatása, és automatikusan elindul az ebbe beágyazott kisfilm, olvashatóvá válnak a szöveges leírások és megtekinthetőek a képek. A látogató profilozása automatikusan megtörténik, vagyis egy program felismeri a monitor előtt álló személy nemét, korát. A filmek, képek és egyéb tartalmak száma bővíthető. A programozás mellett a nyertes feladata lesz a teljes „totemoszlop” gyártása és telepítése, magyar és angol nyelvű használati útmutató készítése, kihelyezése, a magyar szöveges leírások 5 idegen nyelvre fordítása (angol, német, francia, lengyel, orosz), valamint kép- és filmanyagok installálása. Szintén „totemoszlopot” tesznek a Hortobágy Infó épületébe is.

Digitális vendégkönyvet helyeznek el a Látogatóközpontban és a Pásztormúzeumban, mely tartalmazza a látogatói visszajelzések monitorozására alkalmas szoftvert is.

A kiterjesztett valóság

További feladat egy „okoskönyv” AR-tartalom fejlesztése. 

A fizikai kiadványt (könyvet) megvásárolva, annak bizonyos kép tartalmain (trigger) különböző AR-tartalmak (3D, videó, hang, interaktív animáció) jelennek meg egy speciális applikáció használatával mobiltelefonokon, valamint tableteken, Androidon és IOS-on is elérhető módon. 

A kiterjesztett valóság tartalmak a térbeli valóságot bővítik ki, a tér elemeinek kihasználásával. Elvárás, hogy használatukkal a fizikailag kinyomtatott könyv tartalma, ismeretterjesztő képessége jelentős mértékben kiegészüljön és a felhasználói élmény kibővüljön – hangsúlyozza a KÉ-ben megjelent felhívás. E feladatrészben többek közt applikáció fejlesztés, kiterjesztett tartalom elemeinek kifejlesztése, az okostartalmaknak az applikációba való integrálása, kép- és kézi grafikai anyagok beszerzése a feladat.

A multimédia guide rendszer (MG) a látogatók élményét növelő és a múzeumi munkatársak munkáját segítő szolgáltatásokat felölelő rendszer, mely biztosítja a kiállítási többlet okostartalmakat, a tablószövegek nyelvi és vizuális akadálymentesítését. Az „okoskönyvhöz” elkészítendő „okos” tartalmaknak (AR-tartalom, galéria, animáció, stb.) az MG rendszerben is elérhetőeknek kell lenniük, mivel azok egyben a Pásztormúzeum és Látogatóközpont kiállításaiba elhelyezett AR-tartalmakként is funkcionálhatnak. Ehhez kapcsolódóan többek közt MG applikáció, backend (háttérben futó) funkciók műszaki tervezése és kivitelezése, a különböző AR-tartalmak kapcsolása, átültetése; a szükséges eszközök beszerzése és beüzemelése, helyszíni telepítése, továbbá magyar és angol nyelvű játékismertető (használati útmutató) készítése a feladat.

Mintha ott lennénk

A fejlesztés egy másik részére vonatkozóan a VR tartalmi elemeket határozzák meg konkrétan. 

Így a „Madarászles a Hortobágyon” elnevezésű programban a látogató egy stilizált madárlesbe feküdve egy, a VR technikát rejtő „távcsövön” keresztül átélheti, milyen lehet becserkészni és megfigyelni bizonyos ritka madárfajokat a Hortobágyon. 

Ehhez három darab hordozható, távcsőnek látszó, egyedi építésű, additív technológiával tervezett, 3D nyomtatott, drótnélküli VR-szemüveg szükséges, valamint 360 fokos, 4k minőségű VR videó tartalom (valós videó felvételek a megjelenített tetszőleges számú madárfajról) narrációval és 3D feliratozással, animációkkal. A nyertes feladata lesz az egyedileg gyártott VR szemüvegre a speciális tartalom lejátszására alkalmas egyedi lejátszó és vezérlő szoftver (applikáció) komplett műszaki és tartalmi tervezése és kivitelezése, valamint a műszaki eszközök és VR digitális tartalmak beszerzése, a terem belső kialakítása és dekorációja.

„A Hortobágy lelke, szekérutazás négy évszakon át” című program segítségével a látogatók a nyolc személyes, szekeret formázó, mozgó szimulátor platformra felülve, az előre legenerált 3D, 360 fokos CGI virtuális valóság animációs térbe kerülnek.

 Izgalmas speciális effektusok (illat, szél, hő, pára) mellett a mozgó szimulátor játékplatform teljes szinkronban mozog a VR szemüvegben látható CGI animációval, így a VR térben történő mozgások, erőhatások fizikai térben is megjelennek, hatnak a látogatóra. A feladatok az előzőhöz hasonlóak, csak itt távcső helyett mozgó szimulátor fejlesztése és építése szükséges.

A különböző VR-tartalmakhoz szükséges használati útmutatókat angol nyelvre is le kell fordítani.

A munkára 6 hónap áll majd rendelkezésre. Az ajánlatokat április 17-ig várják.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában