Helyi gazdaság

2023.04.04. 09:41

Megvizsgálták, hogy lehetne újrahasznosítani két fontos hajdú-bihari ipartelepet

A volt komádi kendergyár revitalizációs lehetőségeit is megvitatták.

A volt komádi kendergyárral kapcsolatos workshop

Forrás: hbmo.hu

Gyakorlati fázisba lépett a RIS4DANU projekt, közölte honlapján a vármegyei önkormányzat. A közlemény rámutat: a RIS4DANU („Fenntartható intelligens szakosodás a Duna makrorégió ipari telephelyeinek újranyitásához”) – a Horizont Európa program által finanszírozott nemzetközi együttműködés, amelynek célja a társadalmi-zöld-technológiai átmenet elősegítése a Duna makrorégióban a használaton kívüli ipari területek revitalizációja révén.

A projekt összehangolt intézkedései segítségével stratégiai üzletfejlesztési terveket dolgoznak ki összesen 21, használaton kívüli ipari terület újranyitásához a Duna makrorégióban, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig terjedő területen, 11 régió, köztük Hajdú-Bihar vármegye együttműködésében.

A projektben Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata társult partnerként vesz részt. Az előző hónapokban véglegesített regionális helyzetelemzéseket és virtuális megbeszéléseket követően megkezdődött a kiválasztott mintaterületek személyes felkeresése és a kapcsolódó munkaülések megvalósítása.

Az ún. vállalkozói tényfeltárás módszertanának alkalmazása tette lehetővé, hogy az egyes mintaterületek jelenlegi tulajdonosai, az érintett települések döntéshozói, a vármegyében aktív kutatók, szakemberek, ernyőszervezetek képviselői, regionális és települési fejlesztési szakértők közösen gondolják végig az újrahasznosítás potenciális fókuszterületeit, az átmenetet segítő tevékenységek körét.

Hajdú-Bihar vármegyében Debrecen és Komádi helyszínekkel indult az a két szakmai workshop, melyek a DryVit Profi Kft. Kassai úti telephelyét, illetve az egykori komádi kendergyár területét vizsgálva segítették a legmegfelelőbb transzformációs célok meghatározását, majd a kapcsolódó tevékenységek megfogalmazását.

A debreceni telephely átalakítását érintő, március 28-29-én lezajlott munkában a cég munkatársain és Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatán túlmenően Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara képviseltette magát.

A Komádi életében egykor jelentős szerepet játszó volt kendergyár revitalizációját célzó, március 30-31. között megrendezett workshop eredményességét a vármegye önkormányzati munkatársainak, a terület tulajdonosainak (Generálép Kft.) és a település vezetésének aktív részvételén túl segítette a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara szakértőinek együttműködése.

Mindkét rendezvény Martin Eichler, a svájci BAK Economics gazdaságkutató intézet és a BAK S3 egyesület elnökének moderálásával zajlott, melynek köszönhetően igen aktív és eredményes munka során fogalmazták meg a résztvevők a transzformáció lehetséges irányait.

Az események sikerének elengedhetetlen részese volt Jonas Herzer, a német VDI/VDE innovációs ügynökség szakértője, valamint Páger Balázs, aki a Bécsi Egyetem szakmai csapatának képviseletében mutatta be a vármegyét és az egyes mintaterületeket érintő előzetes kutatások, felmérések, szakmai interjúk eredményeit.

A térséget érintő harmadik workshopot előreláthatóan május első felében tartják, Berettyóújfalu hajdani tejporgyárának lehetséges új hasznosítási lehetőségeinek megvitatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában