Közbeszerzés

2023.03.08. 14:11

Vigyáznak a madarakra, hüllőkre a szennyvíztisztító berendezések telepítése során Mezőpeterden

Családi házaknál is felszerelik a szennyvíztisztítókat.

Számos ingatlan érint a fejlesztés a településen

Forrás: Napló-Archív

Egyedi szennyvíztisztító berendezések kiépítését valósítja meg Mezőpeterd község önkormányzata, a kivitelezést egy esztergomi cég végzi nettó 251 millió 778 ezer forintért – derül ki a Közbeszerzési Értesítő március 8-ai számából.

A tervek szerint 114 lakótelken és 4 intézményben helyezik el az eszközöket. A rendszer célja az épületekből kijövő szennyvizek helyben történő összegyűjtése és egy komplett biológiai műtárgyban történő megtisztítása, majd a tisztított szennyvíz szintén helyben, a talajba történő elszivárogtatása.


A családiházas lakóingatlanokon elhelyezendő egyedi szennyvíztisztító kisberendezések 6 LE (lakosegyenérték) szennyvíz kibocsájtásra méretezettek. Ezeknél a műtárgyaknál nincs szükség durvaszűrős adagolóállomásra. A intézmények (vendéglátó egységek) esetében 8-50 LE méretezésű berendezés van tervezve: a Bástya Panzió és Étteremnél 50 LE berendezés 3 köbméteres durvaszűrős adagolóállomással, a Wellness Panziónál és a Kantin Sörözőnél 20 LE berendezés 3 köbméteres durvaszűrős adagolóállomással, míg a napköziotthonos óvodánál 8 LE berendezés 1 köbméteres durvaszűrős adagolóállomással.

A KÉ-ben megjelentek alapján a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztály szakhatósági állásfoglalását a kivitelező köteles betartani a Wellness Panziót érintően, miszerint az ott „megtelepedő, költő madárfajok egyedeinek biztonságát, élettevékenységeinek zavartalanságát biztosítani kell. 

A  földmunkák végzése során a munkaárokba, gödrökbe eső kétéltűeket, hüllőket a betemetés előtt össze kell gyűjteni és az érintett területhez legközelebb lévő vizes élőhelyre szállítani. A munkálatok során védett élőlény egyedének, illetve állományának veszélyeztetése esetén a munkálatokat fel kell függeszteni, és haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes természetvédelmi őrt,

 aki a helyszínen a természeti értékek védelme érdekében a munkálatokat leállíthatja, valamint a természetvédelmi hatóság útján további korlátozásokat tehet. Az érintett földrészleteken folytatott tevékenységet a természeti értékek védelme mellett, károsítást kizáró módon kell végezni”.
A felhívásra ketten adtak be pályázatot, a nyíregyházi céget maga mögé utasító esztergomi vállalkozással március elsején kötöttek szerződést.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában