Halgazdaság

2023.03.03. 20:04

Utánajártunk, drágulhat-e még idén a hajdú-bihari hal – fotókkal, videóval

A csapadékosabb télnek köszönhetően a halastavak vissza tudtak töltődni.

5-10 kilogrammos pontyokat emeltek ki a telelőtavakból

Forrás: Kiss Annamarie

Bár a karácsonyi időszak a hazai halpiac slágerszezonja, ezek a vízi élőlények nem feltétlen állnak meg a fejlődés útján, hogy igazodjanak a vásárlói igényekhez. A Hortobágyi Halgazdaság balmazújvárosi telelőtavának lehalászásával kezdődött a március, ahol 5 és 12 kilogramm közötti pontyokat, csukákat emeltek ki a vízből, hogy azok feldolgozóüzemen, áruházak akváriumán keresztül a halkedvelők asztalára kerüljenek.

Összesen ötezer hektáron gazdálkodunk, ebből körülbelül 2 ezer 800 vízfelület. Tavaly a tavaink mintegy 10 százalékát nem tudtuk feltölteni az aszály miatt, ezt az év eleji csapadékosabb időnek köszönhetően mostanra sikerült megoldanunk

 – mondta érdeklődésünkre Simon Károly vezérigazgató.

Mint megtudtuk, az Ukrajnában korábban bentragadt takarmánykészletek exportálásával a takarmányárak Magyarországon is jelentősen csökkenni tudtak. Ez azonban nem feltétlen hozza magával a halárak csökkenését is. A vezérigazgató kifejtette, az energiaválság következtében jelentősen megnőttek a kiadásaik, főleg az elektromos áram költsége emelkedett. Mint fogalmazott, az árak növekedése nem valószínű, viszont a csökkenésük sem biztosított. 

– Jelentős költség a takarmányozás, de az összes kiadásunk mintegy egyharmadát teszi ki. Lassan többet fizetünk az áramért, mint a takarmányért. A tavak egy részét szivattyúkkal tudjuk feltölteni, illetve a saját feldolgozóüzemünk is nagyfogyasztású, de ezek energiaellátását nem tudjuk mással kiváltani – tette hozzá.

A karácsonyi időszak tapasztalatairól pozitívan nyilatkozott. Annak ellenére, hogy a halárak átlagosan 40 százalékkal emelkedtek, a keresleten ez nem mutatkozott meg. – Év közben kevesebb halunk fogyott, azonban a karácsonyi főszezon hozta az eddigi forgalmat. Úgy látjuk, nem a halon spóroltak az emberek – fogalmazott.

Az ukrán gabona lenyomta az árakat

– A csapadékos tél nagy segítséget jelentett a haltermelőknek, akik fel tudták tölteni a tavaikat. A jól induló helyzet viszont nem garantálja még, hogy az év folyamán nem lesznek vízproblémák – osztotta meg érdeklődésünkre Horváth Ferenc, a Bocskai Halászati Kft. ügyvezetője. 

Szerinte amennyiben nem lesz nagy szárazság, megszűnhet a halhiány és egyensúlyba kerülhet a kereslet-kínálat. – Ez azonban az első félévben nem érinti a halárakat, amelyekre a tavalyi év rossz termése még rányomja a bélyegét. A takarmányárak elsősorban az ukrán gabonadömping miatt csökkennek, így az év második felére véget érhet a hal árának növekedési ciklusa – vélekedett. Elmondta, ők a karácsonyi forgalmat tekintve körülbelül 20-30 százalékos visszaesést tapasztaltak.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában