Beszédesek a számok

2023.03.23. 15:35

Nem tud leállni, újabb rekordot döntött Pocsaj

A településen kiemelkedő sikereket érnek el a közfoglalkoztatási programokkal.

Forrás: Napló-archív

Egy éve ilyenkor, a 2021-es számokat összegezve csaknem 30 millió forintos bevételről adott hírt portálunknak Szőllősi Roland, Pocsaj polgármestere, aki akkor úgy nyilatkozott: az álmuk ezt a számot megdönteni.

Nem volt elérhetetlen a vágy, ha az elmúlt évek sikersztoriját nézték, hiszen az indulás utáni 2018-as mérleg számait 2020-ra megtriplázták, három év elteltével pedig már ötszörös növekedéssel büszkélkedhettek az induláshoz képest. De hogy az álom valósággá váljon, vágyak kergetése helyett a tettek mezejére léptek, a kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét:

2022-ben már 30 millió forint feletti bevételt hozott a településen működő közfoglalkoztatási szféra. A legmagasabb bevételt a növénytermesztés, a kovácsműhely, az állattartás, a tészta- valamint a savanyítóüzem produkálta.

De beszéljenek a számok. – A savanyítóüzem több mint 7 millió, a kovácsműhely 5,6 millió, a növénytermesztés még a rendkívüli aszály ellenére is több mint 5 millió, az állattenyésztés, vagyis a sertéstenyésztés, a juh- és a tyúktartás több mint 6 millió, a tésztaüzem 3,2 millió, az olajsajtoló 1,6 millió forintot hozott – sorolta büszkeséggel a polgármester, hozzátéve, hogy ezen túlmenően folynak még hasznos, értékteremtő, ugyanakkor kisebb bevételt hozó tevékenységek is a településen. Ilyen például a betonelemgyártás, a gombatermesztés vagy a dróthálókészítés.

Forrás: Szőllősi Roland/Facebook

Hatékonysággal, csapatmunkával

Pocsajon jelenleg 141-en vesznek részt a közfoglalkoztatási alapprogramban. Szőllősi Roland kiemelte: a dolgozók érdeme, hogy a számok évről évre magasabbra billentik a mérleg nyelvét. – Úgy gondolom, hogyha megnézzük a korábbi éveket, akkor egyértelműen látszik, hogy a bevételünk dinamikusan növekszik, ez pedig nyilván a hatékonyságnak köszönhető, továbbá annak, hogy olyan csapat állt össze, melynek tagjaira lehet számítani – emelte ki.

A hajdú-bihari településen nem kérdés, hogy a már jól bevált közfoglalkoztatási programokat viszik tovább idén is. A polgármester elmondta, hogy a további hatékonyság érdekében a bevételből a programokon belül végeznek majd fejlesztéseket. Arra pedig már most van elképzelés, mely területeket tudják erősíteni. – Stabilan hozza a bevételt a növénytermesztés és az állattenyésztés, a savanyító- valamint a tésztaüzem, ezeken a területeken tudunk még fejleszteni a hatékonyság érdekében. Korábban a tésztaüzembe például vásároltunk szárítógépet, mely alkalmazásával lényegesen megrövidül a gyártási idő, ezzel pedig emelni tudjuk a kapacitást – részletezte.

A közfoglalkoztatás sikere nem csak anyagi javakat termel, a település jó hírét is messzire viszi. Ha bemutatkozásról van szó, a pocsajiak kapva kapnak az alkalmon, és vásárokon is megmutatják a sikert hozó portékáikat. Az ismertség pedig egyértelmű előny:

mára a Pocsajban előállított termékeket vármegyeszerte vásárolják, több ízben adnak le rendelést náluk önkormányzatok, egyházak és üzletek, legyen szó élelmiszerről, vagy éppen kovácsolt padokról.

Na, és hogy van-e megállás? Szőllősi Roland válasza egyértelműen nem. A polgármester úgy nyilatkozott: a tervezett fejlesztésektől 10-15 százalékos bevételnövekményt várnak, és nem mellesleg bíznak a jó időjárási körülményekben is, hiszen az jelentősen befolyásolja a növénytermesztésből befolyó összeg nagyságrendjét.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában