Nyaralás

2023.01.26. 07:00

Válság ide vagy oda, a szakértők szerint az utazási kedv nem csökken

A nyaralni vágyók többségét még mindig Görögország és Törökország tartja lázban.

Még most 200 ezer forintért lehet utazni külföldre egy hétre

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Utazásainknak maximum csak a pénztárcánk szabhat határt, sőt az elmúlt évek korlátozásai okán még nagyobb vágyat érezhetünk, hogy útra keljünk. Helyi szakértőket kérdeztünk arról, meglátásuk szerint miként fognak alakulni a nyári foglalások a debreceniek körében. Az IBUSZ Utazási Irodától megtudtuk, már tavaly decemberben nagy volt az érdeklődés a 2023-as év nyári útjaikra.

Januárban az előfoglalási kedvezményt sokan kihasználják, mivel akár 40 százalékos engedménnyel tudnak az érdeklődők befizetni az utakra, melyeknél az árban benne van a repülőjegy, a transzfer és a szállás is hét éjszakára. Debrecenből a krétai és a török utak nagyon népszerűek, emellett Ciprus még mindig igen közkedvelt úti cél

 – hangsúlyozta Vajda Anna. Az IBUSZ irodavezetője a Haonnak elmondta, a bolgár tengerpartot is minden évben sokan választják, továbbá a belföldi pihenés mellett is jó páran döntenek. – Például Görögországba egyhetes utazás, két csillagos szállodában reggelivel 290 ezer forint per főtől indul, viszont Törökországban egy all inclusive ellátás hét éjszakára már elérhető 350 ezer forint per fő áron – emelte ki. 

Vajda Anna hozzátette: belföldön inkább a wellness központ a hívó szó a pihenni vágyóknak, ahol nem kell kimenni a szállodából, hanem a komplex-szolgáltatás egy helyen megtalálható.

A helyi Flamenco Tours Kft. irodavezetője is megerősítette: nemcsak az érdeklődés szintjén keresik fel őket, hanem már sok esetben foglalás is történik.

Nyugat-Kréta és Törökország rendkívül népszerű, de a Dél-Ciprusi régió lehetőségeiről is megannyiszor kérdeznek. Olaszország is közkedvelt, de oda az érdeklődők többsége autóval megy, így csak a szállás-megoldásokra kíváncsiak. Tavalyhoz képest egyáltalán nem esett vissza a forgalmunk, már most több a foglalásunk, mint egy évvel ezelőtt

 – vélekedett Jónásné Kiss Ibolya. Rámutatott, hogy ilyenkor szeretik kihasználni a kedvezményeket az emberek, mivel később drágábban tudják megvásárolni ugyanezt a szolgáltatást. 

A Wama Tours Utazásközvetítő iroda tulajdonosa, Kormosné Szűcs Andrea úgy véli, a járvány lecsengésének és sok szabályozás eltörlésének is köszönhető, hogy nagyobb az utazási kedv az elmúlt évekhez képest. Kiemelte, évek óta nagyon népszerű az utazni vágyóknál a Török Riviéra, de mióta a Wizz Air megosztotta, hogy most már Debrecenből is indulni fog járat Antalyába, még többen vágynak oda. Az új járatról itt írtunk:

– Nagyon közkedveltek az európai körutak, de pár nap Dubai vagy éppen Jordánia környéke is felkapott. A Debreceni Nemzetközi Repülőtérről való indulás sokaknak például csábító ajánlat, mivel időben és anyagilag jóval praktikusabb mint egy budapesti felutazás. Mindenképpen előny, hogy sok tengerparti helyre eljuthat az ember innen is, sőt tapasztalataink azt mutatják, kiemelt úti cél sok nyaralni vágyó számára még Bulgária is – tette hozzá. Azt tanácsolta, hogy a nagy érdeklődések okán ki kell használni az utazási irodák által ajánlott 20-40 százalékos „spórolást” az év elején, mert később nemhogy drágább lesz, de lehet, hogy szállás vagy repülőjegy sem marad a kiválasztott időpontban. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában