Polgármesteri tájékoztató

2023.01.13. 10:49

Készül a létavértesi költségvetés, körvonalazódnak a teendők

Menyhárt Károly polgármester: látjuk és érezzük az egyes feladatokban az árváltozásokat, a válság hatását.

A Rózsa utcai beruházás látványterve

Forrás: Önkormányzat-archív

– Elkezdődött a város 2023. évi költségvetésének előkészítése. Még számos ismeretlen elemmel találkozunk. Látjuk és érezzük az egyes feladatokban az árváltozásokat, a válság hatását. A kormányzat részéről történt intézkedések miatt a normatív támogatások terén mintegy 9 százalék lesz a várható növekmény, de nem ismerjük még a bérfejlesztések költségvetésünkre gyakorolt hatását – fogalmazott januári tájékoztatójában Menyhárt Károly polgármester.

Mint ismertette: a város adóerő-képessége az elmúlt időszakban valamelyest javult, így egyes – ehhez számított - normatívákból valószínű kevesebbet fog kapni a település. A decemberben megjelent kormányrendelet ez évtől lehetővé teszi a közüzemi díjak vonatkozásában a támogatási igény növelését, amennyiben azt a költségek indokolttá teszik.

Napokon belül elkészül a terv

A december hónapban kihirdetett nyertes pályázatokkal kapcsolatban Menyhárt Károly arról tájékoztatott, hogy a szükséges pénzeszközök átutalását követően felgyorsítják az előkészítő munkálatokat. Így az energetikai pályázat kiviteli tervei napokon belül elkészülnek, és a művelődési ház a Rózsa utcai bővítésének kiviteli tervének készítése is megkezdődhet. Most ezek közbeszerzése van folyamatban, ezután a kivitelezési munkák meghirdetése következhet.

Forrás: Napló-archív

A tájékoztatás szerint technikai egyeztetés van folyamatban a piac épületével és a belterületi utak pályázatával kapcsolatban, mivel ezek forrása még nem érkezett meg. Az is kiderült, hogy a kedvező időjárás, a közigazgatási szünet az energiafelhasználás területén némi megtakarítást eredményezett az önkormányzatnál és az intézményekben. Az enyhébb téli napok segítették az elmúlt évről áthúzódó munkák elvégzését, a közterületek rendbetételét, a kivezető utak mentén található tetemes mennyiségű szemét összegyűjtését. A polgármester egyúttal felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét a portájuk előtti területek, árkok takarítására, előkészítve a tavasszal várható csapadékvíz elvezetését.

Több földtulajdonos engedélyezte a tormaföld tallózását. A polgármester kérte az engedélyt kiadó gazdákat, hogy a tallózás idején tartózkodjanak a területükön, ellenkező esetben a mezőőrök feljelentik az ott tartózkodó idegeneket.

Az önkormányzati dűlőutak nagy részét az elmúlt évben helyreállították, hogy azon személygépkocsival is lehetett közlekedni. A betakarítások száraz időben történtek, ennek ellenére napjainkban a dűlőutak szinte járhatatlanok. – Kérem a gazdákat, ütemezzék a munkavégzést szárazabb napokra, ne okozzanak bosszúságot és kárt másoknak! - zárta tájékoztatóját a polgármester. 

Turóczi Barnabás


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában