Debreceni Egyetem

2022.06.28. 14:20

Win-win technológia: kiváló minőségi csemegekukoricát termesztenek a Hajdúságban

A termésmennyiség és termésminőség egyidejű növelését célzó kutatás eddigi eredményeiről számoltak be a szakemberek.

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora | Forrás: Napló-archív

„Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” címmel rendezett szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete, valamint az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai Intézete.

Az eseményen a 2021 elején indult, a termésmennyiség és termésminőség egyidejű növelését célzó kutatás eddigi eredményeiről számoltak be a szakemberek. A Debreceni Egyetem széles körű oktatási-kutatási bázisa lehetőséget teremtett olyan interdiszciplináris vizsgálatok megvalósítására, melyek eredményei közvetlenül hasznosíthatók különböző innovációs folyamatokban. A négyéves konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet, az ÁOK Farmakológiai Intézet, valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica-termelő üzemek.
A csemegekukorica-termesztés kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, amit jól mutat, hogy hazánk az USA-t követően a második legnagyobb csemegekukorica-termelő a világon. Magyarországon mintegy 35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, aminek mintegy 65 százaléka Hajdú-Bihar megyében található, ez pedig kiemelt fontosságot ad ennek a növénynek.

A projekt kidolgozása során olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket végeztek, amelyek egyrészt a csemegekukorica-termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálták. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljék. – A csemegekukorica az egyik legvízigényesebb növények közé tartozik, ezért a projekt egyik központi eleme az öntözés, amit a Látóképi Kísérleti Telepen meg is tudunk valósítani. Ez azért lényeges, mert ma Magyarországon csak kevés kísérleti telepen rendelkeznek öntözéssel a kutatók. 

Ha öntözés, akkor már tulajdonképpen életmentésről beszélünk, ugyanis félő, hogy nem lesz betakarítható csőtermés. Húsz éve nem volt ilyen év, mint a mostani, amikor ennyire küzdeni kell a szárazsággal

– hangsúlyozta prof. dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora.

Együttműködve a Farmakológiai Intézettel a kísérletből származó minták kémiai vizsgálatával meghatározták a csemegekukorica szemtermésének nélkülözhetetlen összetevőit (lutein, zeaxantin), amelyek növelésével egészséges élelmiszer állítható elő. Dr. Kiss Rita, a Debreceni Egyetem adjunktusa ismertette, hogy ezek a komponensek alapvető fontosságúak az emberi szervezet fiziológiai folyamatainak fenntartásában, mivel segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában. 

A kutatási eredmények feldolgozása után a csemegekukorica-technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban valósítják meg a gyakorlati termesztés során.

Panyiczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában