Fejlesztések itt is, ott is

2021.12.02. 10:30

Megkérdeztük, mire költik a soha nem látott mértékű forrást a megyében

Több mint 70 milliárd forint jut a megyei településeknek.

Berettyóújfaluban egy extrémsport-pálya kialakítására is pályáznak | Fotó: illusztráció / MW-archív

Fotó: Fehér Gábor

A települések január 15-ig tudják első körben beadni pályázataikat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz megjelent felhívásaira. Az már ismert, hogy soha nem látott mértékű forrás jut a megyének a 2021–27-es fejlesztési ciklusban. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke korábban azt nyilatkozta, Hajdú-Bihar az indikatív keret­összegek alapján az egyik legtöbb támogatást fogja kapni az országban, több mint 116 milliárd forintot, de ez várhatóan még növekszik.

Az összegből 73 milliárd jut a megye településeire és 43 milliárd forint Debrecennek.

A települések 2019–2020-ban több alkalommal is jelezték a megyei önkormányzat felé, milyen fejlesztési igényeik vannak, így amikor a prioritásokat és a forrásfelhasználási módokat meghatározták, ezeket figyelembe vették. Arra is kérték korábban a vezetőket, kezdjék meg a tervezést a hatékony és gyors munka érdekében. Azzal a kérdéssel kerestünk meg néhány polgármestert, hogy mit szeretnének megvalósítani. Van, aki konkrét listával szolgált nekünk, de akadt olyan is, aki még korainak tartotta, hogy megossza velünk terveit.

A 2021–27-es fejlesztési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében Hajdú-Bihar megyében három prioritást jelöltek meg. Az elsőben, a versenyképes megyében olyan felhívási területek szerepelnek, mint például a helyi gazdaság, a 4-5 számjegyű utak, a helyi és térségi turizmus, a zöldinfrastruktúra, a csapadékvízrendszer, a kerékpárutak vagy éppen a belterületi utak fejlesztése. A másodikban, a klímabarát megye gyűjtőnév alatt az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és a fenntartható városfejlesztés áll. A harmadik, gondoskodó megye prioritásban pedig megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködésekre irányuló felhívás, valamint többek között bölcsődei, óvodai fejlesztések vagy éppen helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése szerepel, utóbbi magában foglalja az egészségügyi alap- és szakrendelés, illetve a szociális alapszolgáltatás fejlesztését. Pajna Zoltán korábban arról beszélt lapunknak, az egyik legnagyobb tétel, amit az önkormányzatok nagyon régen vártak, az a belterületi, önkormányzati utak aszfaltozása. A 73 milliárd forintból közel 12 milliárd forintot fognak erre a célra költeni, több mint 8 milliárd forintot pedig 4 és 5 számjegyű utak felújítására.

Tervek már vannak

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere még nyáron közmeghallgatás keretében ismertette a lakossággal a terveiket. Lapunkkal megosztotta, belterületi utak építésére mindenképp pályáznak, de az ipari parkok, iparterületek fejlesztésére irányuló felhívást is megcélozzák. Az utóbbiban reptéri ipari területet alakítanának ki körülbelül 40 hektáron a kapcsolódó közmű- és infrastruktúra-kiépítéssel. A „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” nevet viselő felhívásban több terület is felkeltette az érdeklődésüket, egyrészt a rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése – itt mobil lelátót szeretnének. Másrészt a „Kulturális vonzerőkön alapuló térségi hálózatok – tematikus utak – kialakítása, meglévők fejlesztése” keretében a Berettyóújfalu–Bakonszeg–Zsáka konzorciumban többek között egy látogatóközpontot hoznának létre a csonka toronynál, ehhez pályáznak forrásra ingatlanvásárlásra, építkezésre és parkoló kialakítására. Sőt, egy extrémsport-pálya építése is szerepel a pályázati terveik között, a meglévő rendezvénysátort pedig áttelepítenék a BUSE-pályához. S ehhez jönnek még a Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) felhívásai, ahol többek között zöldterületi munkák, parkolóbővítés, okos-közvilágítás és okospadok kialakítása is szerepel a terveik közt.

Berettyóújfaluban egy extrémsport-pálya kialakítására is pályáznak | Fotó: illusztráció / MW-archív

Hajdúnánáson is megvannak már a célterületek; Szólláth Tibor polgármester elmondta, az emelkedő gyermekszületési számnak köszönhetően új, háromcsoportos óvoda létrehozására is pályáznak. – Önkormányzati fenntartású épületekben további energetikai korszerűsítést tervezünk, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, illetve a gazdaságos fenntartás érdekében – osztotta meg. A belterületi utak felújítása náluk sem marad ki, de a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése sem. A mezőgazdasági dűlőutak felújítása, sárrázók kialakítása, a szabadidő-, sporttevékenységek eszközparkjának bővítése és a zöldterületek, közösségi terek és a piactér fejlesztése – és új piaccsarnok létrehozása – is szerepel a tervek közt. A turisztikai fejlesztéseken belül szálláshelyek bővítését, korszerűsítését pályázzák meg, valamint Nánáson is továbbfejlesztenék a meglévő ipari területet, sőt újat hoznának létre.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában