Alig látszik a csökkenés

2021.11.13. 07:00

Még aranyáron mérik az építőanyagot

Drasztikus drágulás jelentkezett idén az építőanyagok piacán, egyelőre nem látszik a fény az alagút végén.

Az árnövekedés igen kiterjedt; a faanyag júniusra száz százalékkal drágult | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Lang Róbert

A koronavírus-járvány több területen is felborította a korábbi kereslet és kínálat alapján szerveződő piacot, elszívó hatás jelentkezett, mindez nem kímélte az építőanyag-gyártást sem, durva áremelkedés jellemezte a szektort. A kormány által meghirdetett otthonfelújítási támogatás hatalmas érdeklődést váltott ki a lakosság körében, ez tovább növelte a keresletet és az ársokkot. Erre reagálva exportkorlátozást vezetett be a kormány, a lakossági felhasználást illetően pedig – bár sikerült megállítani a további emelkedést – az árak beszakadása elmaradt.

Ellátási gondok adódtak

Ebben az évben kezdődött a drasztikus emelkedés, május környékén arra figyeltünk fel, hogy hétről hétre változott a fűrészáru köbméterára. Június körül tetőzött minden, akkor jutottunk el arra a pontra, hogy száz százalékkal drágult a faanyag

– osztotta meg lapunkkal a tapasztalatait egy ácsmunkával foglalkozó böszörményi vállalkozó. A korábbi 80-90 ezer forintos ár ekkor 260 ezerre nőtt, mára némi mérséklődés tapasztalható, de még így is csak 15-20 százalékkal lett olcsóbb a faanyag a júniusi tetőponthoz képest – összegezte a szakember. – Hozzáteszem, mindez nagyban függ attól is, hogy a felújítás, építkezés alatt álló családok honnan szerzik be az építőanyagot, hiszen a fatelepek árképzése között is jelentős különbségek vannak – jegyezte meg.

Az árnövekedés igen kiterjedt; a faanyag júniusra száz százalékkal drágult | Illusztráció: MW-archív

Elszálló munkadíjak

A vállalkozó szerint a lemezanyagok terén is jelentős drágulást tapasztaltak, amit csak tetőzött az anyagbeszerzés, az ellátás akadozása. Korábban egy-két héten belül beszerezhetők voltak a bádogosmunkához szükséges alapanyagok, mára előrendelést kell leadni, de ez sem garancia semmire. – A legtöbb gyártónál ellátási gondok adódtak, így nem ritka, hogy helyben szinte lehetetlen megvenni a tetőfelújításhoz szükséges alapanyagot, más városból, más megyéből vagyunk kénytelenek rendelni, ahol még vannak rendelkezésre álló készletek – tudtuk meg a vállalkozótól. A családok otthonfelújítását segítő kormányzati program szerinte bár felfutást okozott a piacon, de az alapanyagárak inkább a globális viszonyok, a járvány okozta felvásárlási dömping, illetve az abból fakadó ellátási gondok miatt szálltak el. A munkadíjak tekintetében már sokkal inkább érezhető a kormány támogatása,

egyes vállalkozók ugyanis ezen vérszemet kapva „irgalmatlan magas” árakat kezdtek el diktálni, ezáltal minimum 30-40 százalékos emelkedés volt tapasztalható ezen a téren.

Szezonális áremelkedés jöhet

A lapunk által megkérdezett kőműves vállalkozó is osztja a fentieket, elmondása szerint a faanyag mellett a vasáru is 30-40 százalékkal lett drágább a nyárra. – Jól példázza az áremelkedést, hogy amíg az elmúlt évben 4-5 ezer forintos négyzetméteráron mozgott a hőszigetelés munkadíja, addig ma már nem ritka a 7-8 ezer sem. Az építőanyagok szinte teljes területén érzékelhető a drágulás, több termék esetében napi árakkal tudunk csak kalkulálni, sokszor a kereskedők sem tudják követni az emelkedést – tudtuk meg. A szakember szerint megfigyelhető egy tendencia: a nyárra tetőzött árak mára mérséklődtek, hiszen őszre kezdenek kifutni a folyamatban lévő felújítások. – Úgy vélem, a jövőben hozzá kell majd ahhoz szoknunk, hogy szezonális jellegű emelkedés lesz a piacon, tehát aki teheti, télen vegye meg például a faanyagot, mert tavasszal nagy valószínűséggel ismét elindulnak felfelé az árak – tanácsolta a vállalkozó.

Mindkét szakember egybehangzó véleménye, hogy az ársokk sem szegte a kedvét a felújítást tervező családoknak, a többség tetőfelújításra, térkövezésre, hőszigetelő rendszer kiépítésére költött, de akadt, aki napelemes rendszert telepített a kormányzati segítséggel.

– Amennyiben időrendben haladunk, a polisztiroltermékekkel kezdődött év elején a készlethiány és az emelkedés, amit a fűrész- és vasáru követett, majd a műgyantát tartalmazó árucikkek jöttek, ezután a festéktartalmú betontermékek, mint a cserép és zsalukövek – mondta el Pacz Ferenc, az 5. Pillér Építőanyag Kereskedés szakértője. – A készlethiány okai termékenként eltérőek voltak, a faanyag esetében külföldi felvásárlási dömping indult, a műgyantáét egy leégett németországi gyár kiesése okozta, de például a műanyag nyílászárók készlethiánya egyértelműen a Covid hatása volt, miután csökkent a légi forgalom, kevesebb kerozint állítottak elő, mint korábban, mindez pedig a műanyagiparra is kihatott, hiszen a kerozin az előállításhoz szükséges egyik alapanyag – magyarázta a szakember. Megjegyezte, hogy egyes termékek 100-150 százalékkal is drágultak idén, de összességében 30-40 százalékos emelkedés volt jellemző. – Mára mérséklődtek valamelyest az árak a kiskereskedelmi igények visszaesése miatt, de hogy mit hoz a jövő, azt jelenleg kevesen mernék csak megtippelni – mondta Pacz Ferenc.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában