a jobb életminőségért

2021.09.08. 11:45

Környezetvédelmi beruházást adtak át Létavértesen

3,6 milliárd forintból valósult meg a város szennyvízberuházási és -kezelési fejlesztése.

Az egészségesebb, komfortosabb környezet megteremtése, a település népességmegtartó képessége szempontjából kulcsfontosságú, a teljes szennyvízelvezető rendszert és a tisztítómű megépítését tartalmazó beruházást adott át Kutnyánszky Zsolt helyettes államtitkár, Tasó László országgyűlési képviselő és Menyhárt Károly polgármester szerdán.

– Hárommilliárd 658 millió forintból 33 kilométert meghaladó vezeték, 13,5 kilométer bekötővezeték, 3,8 kilométer nyomóvezeték, 550 tisztítóakna és 14 új akna épült meg – összegzett Tasó László, hozzátéve, hogy ez egy olyan szükséges beruházás, amely már régóta váratott magára. – Egy olyan kormánynak kellett lehetőséget kapni az ország irányítására, amely képes volt a gazdaságot megerősíteni úgy, hogy ehhez a beruházáshoz a létavértesi lakosoknak egy fillért se kelljen hozzátenni. Ha nincs olyan kormány, amely a lakosok helyett támogatni tudja az önerőt, lehet, most sem épül volna meg – tette hozzá.

Ötször futottak neki, míg végre sikerült

A pénteki átadáson a vendégeket köszöntő Menyhárt Károly polgármester részletezte, hogy az önkormányzatnak három évtized alatt, többszöri nekifutásra sikerült csak eljutni odáig, hogy át tudják adni a város egészét behálózó szennyvízelvezető-rendszert és a hozzátartozó tisztítóművet. Igaz, már egy éve használják a környezetvédelmi beruházást, ám a hivatalos átadót a vírusjárvány miatt csak most tudják megtartani. – Ennek a beruházásnak az üzenete, hogy Létavértesen a közművek 100 százalékban kiépültek, megszűnik a legnagyobb környezetterhelés, regenerálódhat a talaj – zárta gondolatait a városvezető.

Kutnyánszky Zsolt helyettes államtitkár avatóbeszédében egy tágabb keretbe helyezte a létavértesi beruházást. – A hazai víziközmű-hálózat egy nagy értékű, közegészségügyi és nemzetbiztonsági szempontból fontos rendszer, amely hatékony, mindenki számára elérhető működése miatt nemzetstratégiai kérdés. Létavértes és további öt település projektje 7,7 milliárd forintba került, amiből az országhatár menti kisváros 3,6 milliárdot kapott. Ezzel egy hiánypótló és mindenkit kiszolgáló fejlesztés jöhetett létre, ami a 21. századi európai vízminőségi igényeknek a legmesszebbmenőkig megfelel. A Magyar Kormány 2021-2027 között továbbra is támogatni kívánja a víziközmű-fejlesztést. Az ide befektetett minden forint egyszerre szolgálja a jelen és a következő generációk érdekeit, egészségét és a jobb életminőség megteremtését. Az itteni döntéshozók komolyan veszik az élhető környezet kialakítását. Ennek eredménye a fenntartható, élhető környezet a helyi közösségnek.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában