közgyűlés

2021.09.03. 11:49

Ki fizet, ha fel kell újítani a Nagyerdei Stadion lelátóit?

Kételyeiket fejezték ki az ellenzéki képviselők a Nagyerdei Stadionnal kapcsolatos előterjesztés tárgyalása során.

Fotó: Napló-archív

A Magyar Állam tulajdonát képező, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-ben meglévő üzletrész ingyenes megszerzését kezdeményezi az önkormányzat. A Kft-ben jelenleg a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány 50, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 39, a debreceni önkormányzat 10, míg a Magyar Állam 1 százalékos részesedéssel rendelkezik. A BMSK részesedését a Magyar Állam megszerzi, majd az így állami tulajdonba kerülő 40 százalékos hányadot adná át az önkormányzatnak. Ezzel az egyetemi alapítvány és a város fele-fele arányban birtokolná a céget (illetve a stadiont).

Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület) arról érdeklődött, jár-e a tulajdonszerzés költséggel a város számára. – Habár van egy üzemeltető cég, tulajdonosként mégis felelősséggel tartozik a város a létesítményért – hangsúlyozta. – Hogy áll most ezen üzemeltető cég gazdálkodása? – kérdezte.

– Eddig is tulajdonosi pozícióban voltunk – mutatott rá Papp László. – A stadiont úgy terveztettük meg, hogy jelentősen tudjon támaszkodni a saját bevételeire. Mintegy 7 ezer négyzetméternyi bérbeadható felülete van, ahol különböző egységek működnek, az üzemeltető MSE Kft-nek megvannak a bevételei. Az önkormányzat évi 35-40 millió forinttal támogatta a stadion működését, más kötelezettséget nem vállalt. Az, hogy a tulajdoni részünk 50 százalékra emelkedik, számunkra többletköltséget az üzemeltetés kapcsán nem jelent. Maga a stadion az egyik legjobb üzleti konstrukció, ami Magyarországon épült, gyakorlatilag csak a debreceni és a budapesti Groupama Aréna az, mely többé-kevésbé megáll a saját lábán – fejtette ki a polgármester.

– Ez a többé-kevésbé aggaszt engem, úgy érzem, az állam tolja ránk az egyre inkább pénznyelővé váló stadiont – reagált Vaszkó Imre (DK). – Az előterjesztésben az van, hogy a konstrukcióváltással a sport, ifjúsági ügyek közfeladatot kívánja még hatékonyabban végezni a város. Ez mit jelent a gyakorlatban?

A polgármester válasza szerint az állami szerepvállalás kilép, a döntéshozatali mechanizmus közelebb kerül Debrecenhez, mindenről az egyetem és az önkormányzat határozhat. Hozzátette, a stadion eddig is hatékonyan működött, például nagyon népszerű a télen üzemeltetett jégpálya vagy a futókör, melyet idén már fel is kell újítani, a város költségvetésébe ez be van tervezve.

– Valóban azt láthatjuk, hogy a Nagyerdei Stadiont lényegében önköltségen lehet működtetni. Számomra azonban aggályos, hogy nem ismerjük a társtulajdonos Debreceni Egyetem hosszú távú szándékait, nem akar-e később bizonyos üzemeltetési területeket átadni, hogy mi oldjuk meg azokat saját költségünkön. Az állami szerep egyfajta garancia volt, hiszen jól tudjuk, hogy az önkormányzatok nem tudják ezeket a létesítményeket önerőből fenntartani – mondta Madarasi István (MSZP).

– Nem tudok olyan szándékról az üzemeltető részéről, hogy bármiben is visszalépnének az eddigiekhez képest. Az állam eddig sem tett bele egy forintot sem a stadion működtetésébe. Megjegyzem, az egyetem alapítványának lett volna igénye akár a 90 százalékos tulajdon megszerzésére, de úgy vélem, egy városi stadionban legyen ott a város megfelelő súllyal. Az önkormányzat és az alapítvány el fogja tudni működtetni a stadiont ezután is – válaszolta Papp László.

– 2014-ben adták át az létesítményt, idén hét éves, öregszik. Az üzemeltető nem ugyanaz, mint a tulajdonos. Jelentkezhetnek majd különböző műszaki problémák; kérdés, mi tartozik az üzemeltetőre és mi a tulajdonosra? Ezzel számolni kell, mert ingyen megszerzünk egy olyan tulajdonrészt, amiért felelősek vagyunk, de nem tudunk kalkulálni előre. Mi lesz, ha a lelátót kell javítani? – mondta Gondola Zsolt. Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője szerint azért adja át az állam a stadiont, mert most már majd költeni kell rá.

Az előterjesztést 23 igennel és 8 nem szavazattal fogadták el.

SzT

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szamos-ingatlanugyben-dontott-a-testulet-5607848/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában