Európai elismerés

2021.08.06. 12:26

Egyre ismertebb Debrecen neve a nemzetközi színtéren

A londoni székhelyű Emerging Europe versenyén 27.-ről 19. helyre tornázta fel magát a megyeszékhely.

Fotó: Molnár Péter

Az Emerging Europe Awards-on Debrecen a „városi FDI stratégia” kategóriában 3. helyezést ért el 2019-ben. Idén az összesített listán való előrelépés mellett a vizsgált nyolc kategóriából három helyen is kimagasló eredménnyel zárt.

A szakemberek által odaítélt díjat a későbbiekben is hasznosíthatja a város, hiszen befektetési tárgyalásokon

a szakmai elismerések jóval többet jelentenek bármilyen városvezetői szónál

– erre figyelmeztetett Barcsa Lajos alpolgármester pénteken, az elismerések ismertetéséről szóló sajtótájékoztatón.

Kiemelte, nem kizárólag a gazdasági teljesítmény alapján nyerhette el a város a díjakat: márka, gazdasági potenciál, üzleti környezet, tehetségek, okosváros fejlesztések, infrastrukturális összeköttetés és megközelíthetőség, életminőség és a helyi támogatói környezet is szerepelt a vizsgált szempontok listáján.

Barcsa Lajos alpolgármester | Fotó: Molnár Péter

– Nemzetközi színtéren Debrecen neve egyre ismertebb, ez pedig a város és annak valamennyi lakója munkájának elismerése. Fontos szereplők vannak a cívisvárosban, akik nemcsak az egyedi érdekeit követik, hanem komoly összefogások is jellemzőek. Debrecenben van az ország egyik legnagyobb egyeteme, szakképzési centruma és tankerülete is. Azon dolgozunk, hogy az iskolapadokból kikerült tehetségek helyben maradhassanak és itt helyezkedjenek el a munka világában. Az okos város projekt fejlesztéseivel jelentős lépéseket tettünk az elmúlt években, elsősorban a közlekedés, a tömegközlekedés területén, csakúgy, mint az infrastrukturális összeköttetést illetően. A 100-as vasútvonal fejlesztése az elmúlt években elérte a megyeszékhelyet, de a közúton való megközelíthetőséget vizsgálva is folyamatos fejlődést tapasztalhatunk. A helyi repülőtér pedig a járványhelyzetet megelőzően 14 nemzetközi légi járattal működött – mondta az alpolgármester, hozzátéve az életminőséget javította több, a Zöld város programban elvégzett fejlesztés, így lakótelepek és csomópontok felújítása, oktatási- és kulturális intézmények korszerűsítése, színházfelújítás vagy a tavaly átadott nagyerdei strand is.

Fotó: Molnár Péter

Három előkelő helyezés

Debrecen – a felmérésben egyedüli magyar városként – a gazdasági potenciál kategóriában a harmadik helyen végzett

– erről már Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője számolt be.

– Az elmúlt öt-hat évben azon dolgoztunk, hogy irodaházak épüljenek, ipari parkok alakuljanak, illetve hogy Debrecen neve felkerülhessen a befektetők listájára. Tudjuk, hogy mit tehetnénk a további előrelépésekért, és meg is vannak az erre vonatkozó stratégiáink, valamint kormányzati együttműködéseink – mondta.

Debrecen a helyi támogatói környezet kategóriájában is – megelőzve regionális versenytársait – a dobogó harmadik fokára állhatott. Ebben a kategóriában azokat a városokat díjazták, amelyek professzionális befektetésösztönzési szolgáltatásokat nyújtanak és aktívan közreműködnek a sikeres projektek utógondozásában is.

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője | Fotó: Molnár Péter

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy az üzleti környezet kategóriában hatodik helyezést ért el Debrecen, ezzel a város azon törekvéseit ismerték el, hogy segíti a vállalkozások letelepedését, stabil működését és növekedését. – Látjuk, hogy milyen lépések kellenek az előrelépésért. Kiemelten fontos számunkra a gazdaság erősítése, hiszen ez lehet az alapja egyebek mellett a közlekedésfejlesztésnek. Ha erős a gazdaság, akkor jobban tudjuk használni az okos város megoldásait. Illetve abban az esetben, ha több vállalat települ a városba, ha jobb állások vannak, akkor érdemes az oktatás fejlesztésére is költséget fordítani – mondta.

Kiemelte továbbá, úgy gondolják, hogy az összesített listán történő előrelépés jó lendületről vall, és remélik, hogy mindezt a jövő esztendőkben is képesek lesznek tartani.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában