a gazdák érdekében

2021.07.20. 13:29

Szerződéssel jövedelmezőbb a torma termesztése

Az Agrárminisztériumnak is fontos a tormatermelők kiszámítható értékesítési környezetének megteremtése.

Nagy István (jobbról) és Bodó Sándor államtitkár (középen) az egyeki piac júniusi átadásán | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

„A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése fontos lépés a termelők pozíciójának megerősítésére. Ettől az évtől a hazánkban megtermelt torma értékesítésére írásbeli szerződést kell kötni, kivéve, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy nagybani piacon értékesítik. A szerződések megkötésére legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség”

– válaszolta a Napló kérdésére Nagy István agrárminiszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tormatermelők már több esetben tájékoztatták a tárcavezetőt az ágazat nehéz helyzetéről, így januárban egy Újlétán megtartott találkozón is. Ott is elhangzott, hogy a felvásárlási árak szélsőségesen ingadoznak, a tormatermelők megélhetése veszélyben, a tormatermelés pedig visszaszorulóban van. Mindezek okán a gazdák az Agrárminisztériumtól kértek segítséget, mégpedig a tormatermelés szabályozását. A kérést a szaktárca megfogadta, ezért születtek a szerződésmódosítások. Ezt a tárcavezető és a tormatermelők többkörös egyeztetése előzte meg, részben megyénkben, részben a fővárosban.

Stabilizálja az árakat

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a szerződésnek tartalmaznia kell a torma árát vagy az ár kiszámítását lehetővé tévő árképletet, továbbá az egyezségbe bele kell foglalni a mennyiségre, a minőségre, a szállítás ütemezésére, a kifizetésekre, a szerződés időtartamára és a vitarendezésre vonatkozó megállapodásokat. A szerződés írásba foglalásának elmulasztása bírságot von maga után. Ennek legkisebb összege tízezer forint, a legmagasabb pedig 50 millió forint lehet.

Nagy István (jobbról) és Bodó Sándor államtitkár (középen) az egyeki piac júniusi átadásán | Fotó: Napló-archív

– Az európai uniós szabályozás lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását. A torma piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében, hasonlóan a meggynél és almánál már korábban bevezetett szabályhoz, indokolt volt előírni a szerződések írásba foglalását. A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak – folytatta Nagy István, majd hozzátette, hogy

az új szabályozással a cél az ágazatban a nagyobb árstabilitás elérése, amely pozitív változást hoz a termék jövedelmezőségében, hozzájárul a piaci helyzet javításához.

A „Hajdúsági torma” oltalom alatt álló elnevezés, ami a fűszernövény egyedi ter­mesztési környezetére, a homokos öntés, illetve lápos réti talajon folytatott bakhátas termelési technológiára utal. Az oltalom alatt álló elnevezés jó lehetőséget ad a piacon történő megkülönböztetésre és a stabil értékesítésre.

Komplex fejlesztéssel

– A magyar torma termesztése Hajdú-Biharban a választókerületünkben koncentrálódik, itt található a hazai termőterületek és termelők több mint 95 százaléka. A „Hajdúsági torma” oltalom alá helyezését közel másfél évtizede Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével, a bagaméri, álmosdi, kokadi, újlétai, létavértesi, vámospércsi termelőkkel kezdeményeztük, ami a piacon történő megkülönböztetésre és a stabil értékesítésre adott lehetőséget – mondta a Naplónak Tasó László, a tormatermő körzetet is magába foglaló választókerület országgyűlési képviselője. – A tormatermelők egy csoportjának meghívását elfogadva Újlétán volt vendégünk Nagy István agrárminiszter, akivel mások mellett egyeztettük a most bejelentett szabályozást, ami első lépése a térségi tormatermelés és -feldolgozás körvonalazódó nagyszabású komplex fejlesztési programjának. Természetesen minden szabályozás akkor jó, ha alkalmazzák is, továbbá a termelők és a felvásárlók is érdekeltek lesznek a termelés, az értékesítés, illetve a feldolgozás biztonságának megteremtésében.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/veszely-fenyegeti-a-hajdusagi-tormat-5385515/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagyot-esett-a-torma-ara-5193295/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában