fejlődésben

2021.06.04. 12:37

HBKIK: idén a vállalkozások tájékoztatása lesz a legfontosabb

Újraindítjuk a gazdaságot – indulnak a 2021-27-es uniós források címmel tartott tájékoztató fórumot a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara péntek délelőtt.

Míg tavaly a fő témát a 2021-27-es uniós programozási időszak felhívásainak tervezése, valamint a járványhelyzetre tekintettel a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedéseinek ismertetése jelentette, addig 2021-ben a legfontosabb a vállalkozások tájékoztatása az új EU programozási időszak induló pályázatairól, emellett pedig a megújult Vállalkozói Információs portál bemutatása a vállalkozások számára. Ezek részleteiről tartott előadást György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében kifejtette, nagy az érdeklődés a következő fejlesztési időszak iránt. Mint mondta, a minisztérium és a kamarák között bensőséges viszony alakult ki, a közös céljuk az, hogy a vissza nem térítendő támogatások az innovatív és kezdeményező vállalkozásokhoz minél hatékonyabban és gyorsabban eljussanak.

Papp László, dr. György Zoltán, Miklóssy Ferenc, Pajna Zoltán | Fotó: Kiss Annamarie

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, a város az egyik nyertese volt az elmúlt uniós fejlesztési ciklusnak. A sikeres pályázók száma megközelíti a háromezret, 396 milliárd forintnyi támogatás érkezett Debrecenbe és a térségébe az elmúlt években. Mint mondta, ez egy jó alap, hogy a következő fejlesztési ciklusban némi előnnyel induljanak. – A szocialista kormány utáni romeltakarítást követően 2021-ben Debrecenben arról beszélhetünk, hogy az elmúlt 5-6 évben létrejött több mint 10 ezer új munkahellyel több mint 2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett a városba – szögezte le.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Monitoring Bizottságának múlt heti ülésén a KKV-k területi szintű gazdasági teljesítményéről és a GINOP támogatások területi eloszlásáról is szó volt a 2013-2019-es időszakra vonatkozóan. Eszerint a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása terén, a GINOP 1-es prioritásában a legmagasabb értéket a debreceni járásban működő vállalkozások érték el, több mint 18 milliárd forintot pályáztak meg. Emellett ugyanilyen jól teljesített a debreceni járás a 2-es prioritás tekintetében, a technológiai fejlesztés és innováció területén, melynél több, mint 72 milliárd forint értékű forrás érkezett.

Dr. György László | Fotó: Kiss Annamarie

György László az előadás előtt arról beszélt, rendszeres kapcsolatban állnak a vállalkozókkal, az elmúlt két évben harmadjára jár Debrecenben azért, hogy találkozzon a vállalkozókkal. – Először megkérdeztük őket a problémáikról, elmondtuk nekik, hogy szerintünk milyen kihívások, veszélyek leselkednek rájuk. A második látogatáskor elmondtam, milyen stratégiánk van arra, hogy segítsük őket a problémáik megoldásában. Most pedig azért vagyok itt, hogy azt a konkrét programokat mutassam be, amellyel segíteni szeretnénk nekik abban, hogy a jövő munkahelyeit megerősítsék és létrehozzák a vállalkozásaiknál. Erről szól a gazdaság újraindítását szolgáló gyors indulási programunk – tudatta. A program keretében 587 milliárd forintot biztosítanak a vállalkozók részére beruházásösztönzés és képességeik megújítása céljából. – Az elkövetkező másfél évben az a célunk, hogy annyi vállalkozót érjünk el, amennyit a fejlesztéspolitika az elmúlt 30 évben, a rendszerváltoztatás óta 15 éves ciklusokban ért el, szóval arányaiban tízszer annyi vállalkozót szeretnénk elérni másfél év alatt, mint az elmúlt 15 évben – hangsúlyozta az államtitkár.

A programnak több területe van, többek között 200 milliárd forint szánnak az úgynevezett Technológiaváltó programok keretében arra, hogy a cégek a jövő technológiáiba, digitalizációba fektessenek.

„Azt látjuk, hogy aki ma nem fektet ebbe, az öt év múlva végérvényesen lemaradhat.”

Úgynevezett feltételesen vissza nem térítendő forrásokat kapnak a vállalkozások, csak akkor nem kell visszafizetniük a támogatást, ha az alapvető digitalizációs és a jövő technológiájába történő beruházásokat megvalósítják – részletezte György László.

A program egy másik részében a falvakban működő vállalkozásokat szeretnék segíteni, a Magyar falu vállalkozás-újraindító program keretében már 25 milliárd forintot szántak a tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató falusi vállalkozások fejlesztésére, és most további 50 milliárd forintot fordítanak erre.

A Magyar multi programra 100 milliárd, a Zöld nemzeti bajnok programba 30 milliárd, felnőttképzésre 70 milliárd, kutatásra, fejlesztésre és innovációra 136,6 milliárd forint értékben hirdetnek meg pályázatokat.

Ahhoz, hogy a vállalkozók információhoz jussanak és tudják, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre, megújították a vállalkozói információs portált, ennek működését is bemutatta György László. Az államtitkár előadásában beszélt a válságkezelés eredményességéről, az unió átlagánál sikerült kisebb zsugorodást szenvedett el Magyarország. Ismertette, az első negyedévben a harmadik hullám ellenére eu-s szinten top 5-ben volt a magyar növekedés az azt megelőző negyedévhez képest.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában