kiemelt állami támogatással

2021.04.21. 12:58

Rendkívül megnőtt a Széchenyi Kártya Programot igénybe vevő vállalkozások száma

Online tájékoztatót tartott a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a KAVOSZ Zrt.-vel közösen a program keretében elérhető krízishitelekről szerda délelőtt.

A kiemelt mértékű állami támogatással elérhető konstrukciók célja, hogy a koronavírus-járvány hatására kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro-, kis- és középvállalatok kedvezményes feltételek mellett, gyorsan és könnyen elérhető forráshoz jussanak, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését és a normál üzletmenet visszaállítását. – Az elmúlt időszakban, Hajdú-Bihar megyében összesen 12186 igénylést adtak be a vállalkozók a kamarához, így mondhatjuk azt, hogy a Széchenyi Kártya Program nagyon sikeressé vált 2002-es indulása óta. A múlt évben mintegy 20,5 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok azok részére, akiknek sikerült teljesíteni a feltételeket – ismertette az adatokat köszöntőjében dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. – Azt gondolom, hogy a pandémiás helyzetben a KAVOSZ Zrt. innovatív hozzáállása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy néhány hét alatt újabb hitelkonstrukciók lássanak napvilágot, figyelembe véve azon változásokat, amelyek miatt nehézségek adódtak a munkák során – tájékoztatott. Hozzátette, az elmúlt évben beadott 1707 igénylés 89 százalékkal több mint az azt megelőző évben. – Ebből is látszik, hogy jó irány volt az, amit a KAVOSZ Zrt. elindított – hangsúlyozta.

Közösen terveznek

– Egy vállalkozás számára nem az a fontos, hogy a nagy számok hogyan állnak, hanem hogy közösen kitaláljuk, milyen tevékenységet tudnak nyújtani, amihez számukra segítséget tud nyújtani egy program – kezdte előadását Krisán László, KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, rengeteg információ érkezik hozzájuk a kamarai irodáktól és a vállalkozóktól, az ő feladatuk pedig az, hogy ezeket az igényekkel együtt összegyűjtsék és kitalálják, hogy mik azok a lehetőségek és programok, amelyekkel a vállalkozások élni szeretnének. – A vállalkozói hitel megalkotásának az volt az alapja, hogy a vállalkozások és bankok érdekes kapcsolatban vannak, mindkettő tart a másiktól. Ebbe a kapcsolatba érkezett bele a KAVOSZ, aki megpróbálta feloldani a feszültséget azáltal hogy a bankok számára egy speciális, állami hitelgaranciát nyújt, ezáltal a vállalkozásoktól való félelmük jelentősen feloldódhat. Ezen felül a vállalkozások számára is egységes, egyszerűsített feltételeket támaszt, és „megolcsósítja„ a hiteleket azáltal, hogy az állam kamattámogatással és díjtámogatással szinte lenullázza ezen hiteleknek az árát – fogalmazott a vezérigazgató.

Átalakult a hitelpiac

Bár a program immár 19 éve tart, az elmúlt évben lezajló pandémia jelentősen átrajzolta a hitelpiacot is. – A vállalkozóknak komoly problémákat okozott a gazdasági sokk. Erre kellett ráfejlődnünk nekünk is, és a korábbi „béketermékeinket” át kellett alakítani pandémiás termékké – mondta Krisán László. – Hat kártyával indultunk el tavaly április közepén. Először az Agrár Széchenyi Kártya krízistermékkel, majd később öt másik terméket is kifejlesztettünk, ezek között volt folyószámlahitel, szabadon felhasználható forgóeszköz hitel, beruházás hitel, munkahely megtartó hitel, később pedig elkezdtünk olyan programokat is kifejleszteni, amely szektoroknak szól, például a turisztikai szektor részére turisztikai kártyát csináltunk – tette hozzá. Mint megtudtuk a hazai bankszektor 85-90 százaléka részt vesz a programban.

„Indulásunk óta összesen 460 ezer hitelkérelmet fogadtunk be. Jelenleg percenként 10 millió forint kerül ki Széchenyi Kártyán keresztül a gazdaságba”

– tájékoztatott.

Hozzátette, az elmúlt év forgalma egymagában kétszer annyi volt, mint az azt megelőző közel két évtizedé összesen. Ez is azt jelzi, hogy a vállalkozások ki vannak hegyezve a hitelekre. – A vállalkozások a túlélést határozták meg feladatként az idei évre, a hiteleink 95 százaléka folyószámla vagy forgóeszköz hitel és csak 5 százalék vonatkozik beruházásokra – osztotta meg az adatokat.

Gyorsan reagálnak

A Széchenyi Kártya Program legfőbb ismertetőjegye, hogy nagyon gyorsan reagál minden változásra. – Egy öntanuló programról van szó, amely gyorsan adaptálja a helyzeteket. A vállalkozók jelzéseit egy program keretein belül megpróbáljuk a lehető legjobb módon előterjeszteni a gazdaságpolitikai döntéshozóknak – fogalmazott Krisán László. Hozzátette, immár országosan több mint 200 irodája van a programnak, és meghaladja a 2000-et azon bankfiókok száma, ahol elérhető a program. – Bíznunk a vállalkozásokban, és a vállalkozók is bíznak bennünk. Ezért is van az, hogy a program tekintetében igyekszünk a lehető legkevesebb biztosítékot kérni a vállalkozóktól. Például folyószámla és forgóeszköz hiteleknél nincs szükség ingatlanfedezet vagy ingóság bevonására – emelte ki.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában