200 millió forintból

2021.04.04. 11:56

Homoktövis-feldolgozó üzemet építenek Tetétlenen

A közmunkában kezdték el a növény termesztését, most nagy beruházásra készül a kis település.

Fotó: Napló-archív

Homoktövis-feldolgozó üzem és -bemutatóterem épül Tetétlenen – tájékoztatott a hátrányos helyzetű település polgármestere. Borbélyné Fülöp Hajnalka elmondta: a beruházás a Gazdaságélénkítő program 100 százalékos támogatásával, 200 millió forintból valósul meg.

Az önkormányzat a csaknem 400 négyzetméteres gyártócsarnok kivitelezéséhez már megkapta a jogerős építési engedélyt, és a tervek szerint a napokban kiírhatják a közbeszerzési eljárást is.

A beruházással november végéig kell elkészülni, a polgármester ugyanakkor reméli, hogy jóval a határidő előtt sikerül befejezni a kivitelezést.

A Zöldfasor utca 11. szám alatti önkormányzati ingatlanon a modern, könnyűszerkezetes feldolgozóval együtt épül egy bemutatóterem is, ahol bárki megkóstolhatja, és akár meg is vásárolhatja majd a homoktövisből készült termékeket. A beruházás tervezésekor külön figyelmet fordítottak a környezetvédelemre, ezért a csarnokba részben megújuló energiával működő gépeket telepítenek. A berendezésekkel végzik a homoktövisbogyók mosását, válogatását, darálását, a folyamat végén pedig a különböző termékek előállításához szükséges sűrítményt egy tartályban gyűjtik össze.

Borbélyné Fülöp Hajnalka | Fotó: Napló-archív

Borbélyné Fülöp Hajnalka elmondta azt is: a forrásra az önkormányzat pályázott, a feldolgozó üzemeltetője pedig egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú nonprofit kft., amelynek három évig kötelező lesz működtetnie az üzemet, és ez idő alatt hat alkalmazottat kell foglalkoztatnia. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a projekttel hosszú távon terveznek, a piacon ugyanis óriási a kereslet a feldolgozott homoktövis iránt.

Hatszáz tővel kezdték

Az önkormányzat 2014-ben telepítette az első hatszáz tő homoktövist, ám az alacsony felvásárlási ár miatt a polgármester úgy döntött, inkább saját maguk feldolgozzák, és késztermékeket állítanak elő a rendkívül egészséges növény bogyóiból. Az évek során folyamatosan bővítették a területet, jelenleg már 10-11 hektáron termesztenek homoktövist. Tavaly 19-20 mázsa biominősítésű termést takarítottak be, az idén termőre forduló ültetvényekkel pedig elérhetik a 25-30 mázsát is. Ez a mennyiség azonban még mindig elenyésző ahhoz, hogy a komolyabb piaci igényeket ki tudják elégíteni – mondta a polgármester. Az üzemben az első évben 22 tonna termést szeretnének feldolgozni, de a gyár kapacitása ennek akár az öt-tízszeresét is lehetővé teszi. A hiányzó mennyiség beszerzésére elsősorban szabolcsi termesztőkkel kötnek felvásárlási szerződést.

Több mint ötven termék

ARCHÍVHodák Sándorné méri a feldolgozásra váró termést | Fotó: Napló-archív

Az elmúlt hét évben rendkívül széles termékskálát alakítottak ki, különböző ízű homoktövisvelőt, -lekvárokat, -üdítőt, -szörpöket, -teákat, sőt még -gumicukrot, és a termés magjából olajat is készítenek. A tejipar és a pékségek pedig a húsából és a magjából előállott lisztet használják fel. A recepteket a programban dolgozó helyiek találják ki, különösen fontos szerepet töltött be ebben a munkában a januárban elhunyt Szútorné Biri Erika, aki a „szíve, lelke”, igazi mindenese volt a folyamatos innovációnak – hangsúlyozta Borbélyné Fülöp Hajnalka. Hozzátette: a homoktövis termesztése rendkívül munkaigényes, a betakarítás során az apró bogyókat kézzel kell leszedni a szúrós növényről. Eddig a feldolgozást, az alapanyag előállítását egy dunántúli üzemben végeztették el, a beruházásnak köszönhetően azonban lehetővé válik, hogy a teljes feldolgozási folyamat helyben történjen.

A homoktövis Ázsiából származó növény. Rengeteg vitamint és béta-karotint tartalmaz. A savanykás gyümölcsökben a citrom C-vitamin-tartalmánál tízszer nagyobb dózisú aszkorbinsav van, és több más igen fontos vitamint is tartalmaz. Kozmetikumok alapanyagaként is szívesen használják, mivel magas az E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalma is. A homok aranyának is nevezik, számos betegségre jótékony a hatása, és kiváló immunerősítő is.

BT

Bortíókép: a homoktövis-termesztés a közmunkaprogramban kezdődött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában