Húsvét

2021.03.27. 14:22

Sonkamustra Debrecenben: nagy árkülönbségekkel szembesültünk

Többen preferálják a piacokon kapható, hagyományos, ámde drágább hústermékeket.

Fotó: Molnár Péter

Bár a hagyományos húsvéti ételek rendkívül változatosak hazánkban, a sonka szinte minden háztartásban elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. A Napló Debrecen legnagyobb piacára látogatott el, hogy felmérje, melyik típus a legnépszerűbb és milyen árakra kell számítani az idei ünnepkörben.

Minket is meglepett a szombat reggeli forgalom, mindegyik húskészítményeket árusító pult előtt kígyózó sorokban álltak az emberek, és bizony a legtöbb távozó vásárló kosarában ott lapult a nemes húsvéti eledel.

„Összességében az elmúlt évekhez képest elmondható, hogy visszább esett a forgalom a szabályozások miatt. Sokaknál elmarad most a vendégeskedés, így a főzések is”

– tudtuk meg Buglyó Zoltán eladótól. – Nálunk a kötözött sonka a legnépszerűbb, azt tapasztaljuk, hogy a legtöbben vagy ezeket a minőségi darabokat veszik, vagy a nagyon olcsó, bevásárlóközpontokban kapható verziót – tette hozzá.

Nagy eltérések lehetnek a sonkák árai között. Amint azt megtudtuk, a kötözött sonka piaci ára 2600 forint körül mozog, míg a Napló által felkeresett bevásárlóközpontokban ennél akár ezer forinttal olcsóbban, 1600-1700 forintos áron is beszerezhető a húsáru. – Nagy különbség van a két típus között. A nagy áruházakban gyorspácolt, míg a piacokon és kisebb húsboltokban hagyományosan pácolt sonkákat árulnak. Utóbbiak két hétig sóban állnak, utána kerülnek csak a páclébe – fogalmazott Buglyó Zoltán.

Kozák Attila épp beszerezte a húsvéti ételnek valót | Fotó: Molnár Péter

Sonkával a kosarában távozott éppen az egyik pulttól Kozák Attila, amikor megszólítottuk. – Én a jó fűszeres sonkát szeretem, ezért főként házi készítésű darabokat szoktam venni – árulta el. – Akár vidékre is leutazom egy-egy sonkáért, ha úgy adódik, az se baj, ha kicsit drágább, számomra a lényeg a jó minőség – fogalmazott. Hozzátette, ők családilag tartják a húsvéti szokásokat mind az ételek, mind a hagyományok szintjén, éppen ezért minden évben szervez tojáskeresést a gyerekeinek.

Görög Sándor is a hagyományosat kedveli | Fotó: Molnár Péter

Fontosnak tartja a hagyományokat Görög Sándor is, aki szintén a piacra igyekezett szombat reggel. – A hagyományosan pácolt sonkákat szeretem, bár bevallom, ennek vásárlását a feleségem szokta intézni – mondta a Naplónak. Hozzátette, az idei ünnepre még nem szerezték be a finom eledelt, de mindenképp a piacokon fognak majd kutatni a legjobb darab után.

Debreczeni-Kondás Eszter

Borítókép: Buglyó Zoltán szerint a kötözött sonka a legnépszerűbb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában