visszaesés, felzárkózás

2021.03.17. 09:21

Így hatott a harmadik hullám a Hajdú-Bihar megyei lakáspiacra

A járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorítások eredményeként heti összevetésben 33 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Hajdú-Bihar megyei eladó lakóingatlanok iránt. A megtorpanás átmeneti volt, az országos és a megyei lakáspiacnak pedig várhatóan erős éve lesz – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után – március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken – az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest – derül ki a szakportál legfrissebb elemzéséből, amely a Hajdú-Bihar megyei ingatlanpiaci keresletet, kínálatot vizsgálta, valamint bemutatja a legnagyobb kínálattal rendelkező településekre jellemző négyzetméterárakat.

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése 33 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket, és kevesebb új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy héttel korábban. A március 8-án kezdődő héten azonban mind a kereslet, mind kínálat megkezdte a felzárkózást.

Alapvető motor

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető, és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Hajdú-Bihar megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

Hozzátette:

a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság csökkenése, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

Az ingatlan.com szakértője kiemelte: „A lakáspiac egészének, ezen belül Hajdú-Bihar megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. Ugyanis a családi helyzet változása, például gyermekszületések vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat, és keresnek nagyobbat. Továbbá a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként.”

Mit mutat a kínálati „árlista”?

Az ingatlan.com összeállítása szerint a megyében közel 5200 lakóingatlan várt gazdára március közepén.

A legnagyobb ingatlankínálatos felvonultató településeken az eladó használt lakóingatlanok medián négyzetméterára 144-507 ezer forint volt. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

A debreceni lakóingatlanok esetében 507 ezer forintot tett ki a négyzetméterár. Hajdúszoboszlót, Hajdúböszörményt, Balmazújvárost, Hajdúnánást, Berettyóújfalut, Püspökladányt pedig 144-364 forintos ár jellemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában