Fejlesztésekre is jut pénz

2021.03.27. 20:00

Belenéztünk néhány kistelepülés pénztárcájába

A felhatalmazási törvénynek megfelelően a polgármesterek fogadták el az éves büdzsét.

Fotó: Marján László

Stabil alapokon áll Nádudvar hárommilliárdos városi büdzséje. – Összesen 13 uniós és 6 hazai támogatású projekten dolgozunk jelenleg. Mindehhez 329 millió forint fejlesztési forrást terveztünk, ami költségvetésünk jelentős részét, 15 százalékát teszi ki. Ez megyei viszonylatban is jó és ígéretes aránynak mondható. A legfontosabb idei fejlesztéseink: a gyermekorvosi rendelő épületfelújítása, szociális bérlakások építése, közösségiház-felújítás, vizes játszótér, futópálya és szabadtéri kondipark építése. Emellett útfejlesztéseket is tartalmaz az idei költségvetés – emelte ki Maczik Erika, ­Nádudvar polgármestere.

– A tavalyi költségvetési rendeletet is jelentősen módosította a járványveszély, ami az ideit is meghatározza. A kieső bevételek jelentős részét az állam kompenzálja, de a járvány elleni védekezés előre nem tervezhető kiadást jelent idén is – mondta Jakabné Beke Gyöngyi, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági és Pénzügyi Iroda vezetője.

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Emelt összegű, 16,55 milliós támogatást nyújtanak a civil szervezeteknek, hogy a veszélyhelyzet elmúltával segítsék őket a közösségi élet újraszervezésében. 60 millióval dotálják az egészségügyi alapellátást a városban, a vérvételi lehetőséggel, fizioterápiai rendeléssel, mentési pont fenntartásával és az ügyeleti ellátással. Új támogatás a gyermekek nem kötelező, térítéses védőoltásaihoz történő hozzájárulás. A közmunkaprogramban 81 fő plusz 20 fő intézményi létszámuk lesz. Ha a vírushelyzet engedi, színvonalas városi rendezvényekre 5 milliót terveznek elkölteni. Szociális kiadásokra 30 százalékkal több forrást, 16 millió forintot fordítanak.

Kevesebben, hatékonyabban

Pocsaj költségvetése 1,6 milliárd forint. A legnagyobb tételeket a megnyert pályázatok, valamint a bérek és a hozzájuk kapcsolódó kiadások teszik ki. Ezzel együtt még az előző faluvezetéstől megörökölt hiányt is görgeti maga előtt az önkormányzat. Jó hír viszont, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények, a polgármesteri hivatal, a konyha és az óvoda működését idén már nem szükséges egyéb forrásból kiegészíteni, a normatív támogatás fedezi azt. Ez a tavaly végrehajtott belső átszervezésnek köszönhető, az önkormányzat 13 fővel kevesebb embert foglalkoztat, további 7 fő bérét pedig támogatásból biztosítja. Ezzel együtt átláthatóbb, hatékonyabb és takarékosabb az önkormányzat működése – válaszolta a Napló kérdésére Szőllősi Roland polgármester.

Szőllősi Roland, Pocsaj polgármestere | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

– Fejlesztésre is jut, zömében pályázatokból – folytatta a faluvezető. Belvízelvezető csatornát építenek az Árpád utcán 3,3 kilométeren. Tavasszal kezdődik a külterületi út építése, ősszel pedig belterületi utak felújítása. A kerékpáros közlekedés feltételeit javítják őszre. Az önkormányzat elhanyagolt ingatlanokat vásárol, a rajtuk lévő épületeket lebontja, így azok nem rontják tovább a településképet. Felújítják a Mesevár Óvoda tetőzetét és az épület külsejét. Az önkormányzat szociális intézményét is korszerűsítik, továbbá hangtechnikai eszközöket és kondigépeket szereznek be. A Dózsa utca járdájára is költenek pénzt. A szegregációs pályázatban két csillagpontot, két ikerházat építenek, jelenleg lakott ingatlanokat újítanak fel, valamint bővítenek egy közösségi teret. Fejlesztik a pocsajiak internetelérési lehetőségét. Jelenleg a legnagyobb kihívást az ivóvízhálózat fejlesztése jelenti. Saját forrásból folytatódik a temető felújítása, ebben bővül a parkoló, felújítják a meglévő járdákat, javítják a közvilágítást. A faluban újabb nyolc helyszínen építenek ki térfigyelő rendszert, de jut pénz a közintézmények karbantartására is.

Nem marad ki a kemping

Polgár 2021. évi költségvetésének bevételi-kiadási főösszege csaknem 2,5 milliárd forint, az önkormányzat és az intézmények működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatás 622 millió. Ez összesen valamelyest kevesebb a múlt évinél. Kiadási oldalon a működési előirányzat összege 1,8 milliárd forint, a felhalmozási beruházási összege 662 millió, az általános tartalék 9 millió forint. Pályázatok előkészítésére és projektek megvalósítására 51 milliót terveztek be, amelyből útépítés önerőként 10 millió, TAO pályázathoz önkormányzati rész 6,1 millió, kempingfejlesztésre önerőből 15 millió, illetve folyamatban lévő pályázatok megvalósításához 20 millió szerepel a büdzsében. Cél a megkezdett beruházások teljes megvalósítása.

Marján László, Nagyné Kelemen Mónika, Csőke Vivien

Borítókép: Nádudvar költségvetésében van pénz a civilek programjaira is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában