Online konferencia

2021.03.31. 14:14

Az ipar napjai Debrecenben

Az idei évben rendhagyó módon, online kerül megrendezésre az immár hagyománnyá vált „Az ipar napjai Debrecenben” elnevezésű esemény, mely Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának közös rendezvénye.

20210216 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara online fórumot szervezett az Európai Unió aktuális gazdaságpolitikai kérdéseiről. képen: Papp László, polgármester

Fotó: Napló-archív

A program célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a Debrecenben, illetve a régióban működő cégek gazdaságfejlesztési terveinek bemutatására, emellett alkalmat nyújt a párbeszédre a város, az egyetem és az itt végzőket később foglalkoztató vállalkozások között.

Dr. Ailer Piroska Gyöngyi, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese | Fotó: Napló-archív

A kétnapos konferenciát dr. Ailer Piroska Gyöngyi, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese nyitotta meg, aki beszámolt a Műszaki Kar járműiparhoz kapcsolódó eredményeiről. 2020 szeptemberében negyven tanuló kezdte meg tanulmányait a Műszaki Kar legújabb szakán, a járműmérnöki alapszakon. Számos tudományos publikáció megjelenése mellett az infrastruktúra-fejlesztés területén is sikerült előrelépéseket tenniük. Az egyetem Innovációs Parkjába tervezett új, járműipari épület tervezése az utolsó fázisához ért. A mintegy 2500 négyzetméter alapterületen az oktatótermek mellett több laboratórium, tesztpadok, műszerek és műhelyek foglalnak majd helyet, amelyek segítik a hallgatókat tudásuk elmélyítésében, és támogatják az oktatókat, kutatókat a kutatási témák új eredményeinek elérésében.

Dr. Papp László polgármester „Debrecen jelene és jövője” című előadásában kiemelte a tavaly bemutatott Debrecen 2030 komplex városfejlesztési, városépítési stratégia fókuszpontjait, amely a gazdaság és az ipari övezetek fejlesztése mellett a közlekedés bővítésére és korszerűsítésére, az oktatási paletta színesítésére, a fenntarthatóságra, a növekvő városra és a kultúrára helyezi a hangsúlyt. – Két évtizeddel ezelőtt azt tűztük ki célul, hogy első lépésben Debrecen Észak- és Kelet-Magyarország legmeghatározóbb városává nője ki magát, második lépésben pedig azt, hogy egy nemzetközi régió meghatározó központjává váljon – tette hozzá a polgármester. A gazdasági szektorban 2021-27 között a kis- és középvállalkozások innovációs képességeinek fejlesztésével igyekeznek elősegíteni a multinacionális cégekkel való intenzív kapcsolatrendszer kiépítését. A jövőbeni egyetemi beruházások – A Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár és Nemzeti Oltóanyaggyár, valamint a Debreceni Egyetem Innovációs központ – meghatározóak lesznek tudományos, innovációs és foglalkoztatási szempontból is.

Dr. Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja | Fotó: unideb.hu

A város terveinek ismertetése után az egyetem műszaki képzésének fejlesztési elképzeléseit mutatta be dr. Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja.

Az első napon plenáris ülés keretében kerül sor a város, az egyetem vezetői, továbbá az ipari szereplők előadásainak megtartására, melynek során bemutatják tevékenységüket, kapcsolatrendszereiket. A rendezvény keretében szakmai tanácskozásokat is tartanak, amelyek lehetőséget biztosítanak a Műszaki Karon működő különböző tanszékek bemutatkozására.

Berényi Viktória

Borítókép: Papp László, Debrecen polgármestere „Debrecen jelene és jövője” címmel tartott előadást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában