népszerű az ügyfélkapu

2021.02.19. 07:30

Érdemes jól utánanézni, kinek milyen adókedvezmény jár

Egyre szélesebb azok köre, akik igénybe vehetnek valamilyet.

20200113 Szombathely fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Illusztráció SZJA bevallásról.

Fotó: MW-archív

Bár május 20. a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határideje, azt megelőzően is van néhány fontosabb dátum, amire érdemes figyelnünk. Február elsejéig kellett a munkáltatóknak átadniuk a dolgozóknak a 2020-as jövedelmükről szóló összesített igazolást, február 15-ig a kedvezményre jogosító igazolásokat kellett megkapniuk a magánszemélyeknek.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából kiderül, március 15-től már elérhetők lesznek az adóbevallási tervezetek az ügyfélkapun. – Az adózóktól érkező visszajelzések alapján megállapítható, hogy az adóbevallási tervezet nagy népszerűségnek örvend. Egyre többen nyitnak ügyfélkaput, és nézik át a tervezetet az elektronikus felületen. Az ügyfélkapuval rendelkezők gyakorlottabban használják a felületet, egyre jobban ismerik az alap­ikonokat és a menürendszert. 2018-hoz képest tavaly már 13 százalékkal többen intézték az szja-bevallásukat elektronikusan, mintegy 4,5 millióan. Mindeközben a papíron nyilatkozók száma 1 millióról 600 ezerre csökkent – közölte a NAV a Naplóval. Arról is tájékoztattak, hogy azok a személyek, akiknek nincs ügyfélkapujuk, március 16-ig kérhetik a tervezet postázását.

Csak nőknek

Március 15-től elérhetők lesznek az adóbevallási tervezetek az ügyfélkapun, akinek még nincs ügyfélkapuja, postai úton is kérheti annak kiküldését. Ezt azonban március 16-ig kell jelezni levélben vagy SMS-ben, a +36 30 344 4303-as telefonszámon. A magánszemélyeknek, az áfa kifizetésére kötelezett magánszemélyeknek, az őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak május 20-ig kell szja-bevallást beadni és az adót befizetni. Az adóbevallások sarkalatos pontjai a kedvezmények. A személyi jövedelemadóból igénybe vehető kedvezményeknek négy nagy típusa van: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (nétak), az első házasok kedvezménye (ehk), a családi kedvezmény (csk), valamint személyi kedvezmény (szk).

A NAV tájékoztatásából kiderül, 2020. január 1. óta vehetnek igénybe a négy- vagy többgyermekes anyák új adóalap-kedvezményt. Ebben az esetben az a nő, aki vér szerinti vagy örökbe fogadó szülőként legalább négy gyermek után jelenleg családi pótlékra jogosult, vagy legalább 12 éven keresztül jogosult volt családi pótlékra. A nétakra jogosult édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a jövedelmei után. Kizárólag nő veheti igénybe ezt a kedvezmény, egy férfi akkor sem, ha a többi feltételnek megfelel, és egyedül neveli a négy gyermekét. Fontos azt is tudni, kizárólag a vér szerinti vagy örökbe fogadó anya jogosult rá, abban az esetben nem jár az adómentesség, ha az anya három vér szerinti gyermekével együtt neveli a férje előző kapcsolatából származó gyermekét is. Azonban, ha ezt a gyermeket örökbe fogadja, akkor a feltétel teljesül, és már érvényesíthető a kedvezmény. A nevelőszülőként tevékenykedő anya a nevelt gyermekére nem veheti igénybe a nétakot. Fontos tudni, hogy nemcsak annak az édesanyának jár az adómentesség, aki jelenleg családi pótlékra jogosult, hanem annak is, aki négy gyermeket már felnevelt, és mindegyik gyermek után 12 éven át jogosult volt családi pótlékra. A nétak igénybe vehető év közben az adóelőleg megállapításakor vagy év végén a bevallásban.

Családok és házasok

Havonta ötezer forinttal adózhatnak kevesebbet az első házasok két éven keresztül. Az első házasok kedvezményére (ehk) akkor jogosult egy házaspár, ha 2014. december 31-ét követően kötött házasságot, és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ennél a kedvezménytípusnál nem kell csak a huszonévesekre gondolni, az ehk igénybevétele nincs életkorhoz kötve, akár a szenior korosztályba tartozó „ifjú pár” is igénybe veheti, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti, és van az összevont adóalapba tartozó jövedelmük.

A családi kedvezmény (csk) összegét az eltartottak, illetve kedvezményezett eltartottak száma határozza meg. A jogosultak köre igen széles, erről a NAV honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Néhány példa, ki veheti igénybe ezt az adókedvezményi formát: az, aki családi pótlékra jogosult, a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, továbbá a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói. 2020-ban a családi kedvezmény havi összege egy eltartott esetén 66 ezer 670 forint, két eltartott esetén 133 ezer 330 forint, három (és minden további) eltartott esetén 220 ezer forint.

Személyi kedvezmény (szk) érvényesítése esetén a súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8 ezer 50 forint adókedvezményt vehetnek igénybe. Azt, hogy kinek jár a személyi kedvezmény, kormányrendeletben rögzítették, az ott felsorolt betegségek számítanak, továbbá azok is igényelhetik, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

KD

A tehetségeknek gyűjtik

Az szja-bevallástól függetlenül is rendelkezhetünk az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. Magánszemélyként a megfizetett személyi jövedelemadó 1 százalékát bárki felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, további egy százalékot pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak. Az szja 1+1 százalékos felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a személyijövedelemadó-bevallást hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet az adózó. Elektronikus, postai úton vagy akár személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is benyújtható. Fontos, hogy a 2021. május 20-ai határidő jogvesztő, az ez utáni rendelkezés érvénytelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában