Könnyebben takarékoskodhatunk

2021.01.18. 17:00

Váratlan helyzetekre készülni az egyik legjobb befektetés

Megváltoztak a vásárlási szokásaink, és sokkal tudatosabbak vagyunk a pénzügyeinkben.

Fotó: Shutterstock

Tavaly hideg zuhany­ként érte az embereket a koronavírus-járvány berobbanása. A legtöbben tanácstalanul álltak a hirtelen jött változások előtt, a kérdések egyre csak sorakoztak a járvány, illetve annak a gazdasági, munkajogi vonzatai körül. Mindannyian tudjuk, hogy érdemes tartalékolni, de vajon az elmúlt évben mennyire változtak a szokásaink? Szabó Tímea Linda pénzügyi szakembert kérdeztük arról: a koronavírus-járvány mire tanította az embereket; a hatására esetleg többen kezdtek el tartalékolni?

– Az elmúlt időszakban akarva-akaratlanul elkezdtünk félretenni. Megváltoztak a vásárlási szokásaink, a webshopok felértékelődtek, a bankkártyás vásárlás megerősödött. Kevesebbet járunk bevásárlóközpontba; ha van rá mód, akkor házhoz rendeljük az élelmiszert, nem tudunk eljárni edzőterembe, így marad az otthoni testmozgás. A home office miatt nőhetett a háztartások rezsiköltsége, azonban kijelenthetjük, hogy sokkal tudatosabban használjuk az otthoni eszközeinket is. Az asszertív takarékoskodás tovább erősödhet, és megmutatkozhat a mindennapokban. Sokkal könnyebben változtatunk a „rossz” szokásainkon (ész nélküli költekezés), ha idővel felismerjük, hogy talán nem jól cselekedtünk. Ha nem is azonnal, de hosszú távon biztosan érezzük a hatását: az emberek tudatosabban fognak költekezni – fogalmazott a Naplónak. A szakembertől arról is érdeklődtünk, a 2021-es évet tekintve melyek lehetnek a legjobb befektetési formák. Határozottan kijelentette:

mindenképpen a váratlan helyzetekre, eseményekre való tudatos felkészülés az egyik legjobb befektetés.

Népszerű az öngondoskodás

– Az otthoni munkavégzés beépülhet a mindennapokba a járvány elvonulása után is, hiszen a feltételek már adottak hozzá. Az elmúlt időszakban a különböző egészségbiztosítások felé is egyre többen érdeklődnek, illetve sokkal népszerűbb a nyugdíjcélú öngondoskodás is. Egyet mindenképp meg kell tanulnunk: soha nem késő elkezdeni félretenni. Viszont az is biztos, hogy minél később tesszük meg a lépést, annál kevesebb időnk jut takarékoskodni – mondta.

A lakáscélú megtakarítások is meghatározóak. A szakértő hangsúlyozta: hazánkban rendkívül fontos az embereknek a saját lakástulajdon. – Idővel mindenki szeretne saját lakásban élni, családot alapítani, azonban ez a cél akkor érhető el, ha gondosan odafigyelünk az anyagi körülményeinkre. Nemcsak biztonságérzetet nyújt a saját ingatlan, de tudjuk, hogy a magunk urai lehetünk: nem kell a főbérlőnek ajtót nyitni, kisállatot tarthatunk, saját ízlésünknek megfelelően rendezhetjük be.

Ne hagyjuk abba!

Szabó Tímea Linda | Fotó: Szabó Tímea Linda-archív

– Az emberek egyre inkább tudatosabbá válnak a munkájukkal kapcsolatos jogi kérdésekben. Ezáltal jelentősen felértékelődött a jogvédelmi biztosítások szerepe is. Elmondható, hogy a járvány közvetlen hatásai miatt az emberek tudatosabbak lettek a pénzügyeikben. Többnyire a legnagyobb vagyonunk a házunk vagy a lakásunk, ezért is fontos, hogy a mostani időszakban ne a szokásos éves találkozót várjuk meg a pénzügyi tanácsadónkkal: ha van kérdésünk, tegyük fel mihamarabb. Érdemes folyamatosan figyelni az ingatlanpiacot, mivel értéknövekedés esetén a saját ingatlanunknál is meg kell állapítani, az adott időszakban nincs-e alulbiztosítva – hangsúlyozta.

A pénzügyi szakember azt tanácsolja, hogy a továbbiakban is gondoljuk át a mindennapi költekezést. Ha sikerül lecsökkenteni a készpénzhasználatot, akkor a takarékoskodásunkból felszabaduló pénzösszeget nevezhetjük lehetőség szerint rövid, közép- és hosszú távú befektetésnek, ami könnyebbé teheti a mindennapjainkat.

Ahány korosztály, annyi vélekedés

Nyilvánvalóan az egyes korosztályok eltérően gondolkodnak a pénzügyekről. Mindannyian tudjuk. Az, hogy milyen anyagi biztonságot tudhatunk magunknak, attól függ, hogy a havi befolyt összeg hány százalékát tudjuk félretenni. Szabó Tímea Linda hangsúlyozta lapunknak: ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a kiadásainkat, első feladatunk, hogy nyomon kövessük, mikor, mennyit, mire költünk. Manapság nagyon sok mindenre előfizethetünk – ezeket a lehetőségeket pedig rendszerint kiaknázzuk, ám korántsem biztos, hogy utána használjuk az adott szolgáltatást.

Éppen ezért a szakember úgy véli, sokkal körültekintőbbeknek kell lennünk, ha „látványos” változást kívánunk elérni a pénzügyeinkben.

– Sokan észre sem veszik, vagy csak szimplán elmennek a lehetőségek mellett. Pedig akár hisszük, akár nem, igenis sokat spórolhatunk azzal, ha figyelemmel követjük az akciókat, valamint a különféle kuponokat – nyilatkozta a Naplónak. Majd kifejtette, hogy miként vélekedik a különböző nemzedékek pénzügyi hozzáállásáról és felelősségérzetéről.

– A huszonévesekre nem jellemző még a tudatos megtakarítás, azonban nem­hiába használjuk a „digitális bennszülöttek” jelzőt. Sokkal könnyebben megértik és használják az internetet, hamar feltalálják magukat. Sokkal gyorsabban utána tudnak nézni egy-egy árucikknek: olvasnak, videót néznek róluk. Ennek okán elérik, hogy többnyire olyan eszközöket vásárolnak az internetről, amikre valóban szükségük van. És talán a jelenlegi tudatos vásárlás, utánajárás eredménye lehet a jövőben, hogy a mostani húszas éveiben járó fiatalok sokkal inkább odafigyelnek majd a pénzügyeikre, mint a jelenlegi idősebb korosztály – mondta.

A szakember a statisztikákat figyelembe véve úgy véli, hogy a mai ötvenes éveikben járók többségének kiegyensúlyozott a pénzügyi helyzete. Azt lehet mondani, hogy az említett korosztály már rendszeresen figyelemmel kíséri a kiadásait, és persze célja, hogy minél nagyobb összeget félre tudjon tenni.

Fontos a lakáscél és azzal együtt a hitelcélok

A harmincas korosztály tagjai közül egyre többen gondoskodnak a jövőjükről. Szabó Tímea Linda szerint az említett korosztálynál tudatos pénzügyi tervezésről beszélhetünk. – Egyre többet gondolkodnak, beszélnek a gyermekvállalásról, illetve a hitelfelvételről is. Elsődleges a lakáscél, valamint ezzel együtt a hitelcélok, megtakarítás, továbbá a biztosítások védelme. A negyvenes korosztályúak többségéről elmondható, hogy a legnagyobb teherrel bír az élet csaknem minden területén. Önmagáról, a gyermekeiről, illetve a szüleiről is gondoskodik. Ezért különösen fontos számára a biztonság mindenki irányába, ezért hosszú távra szóló megtakarítási termékeket preferál. Nyilvánvalóan azért, mert ezek bármikor elérhetők, az összegek szabadon felhasználhatók – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában