az egyik mintafalu

2020.12.04. 13:51

Célba ért Körösszegapáti közmunkaprogramja

Ráadásul úgy, hogy azzal a szomszédos falvak is jól járnak.

Fotó: Vmirjáncki József

A falu egy az ország ötven községe közül, amelyik a múlt év nyarán bekerült a magyar kormány falvakat segítő gazdaságélénkítő programjába. Az ebben való részvétel többlettámogatást jelent, amelyet a helyi gazdaság eredményesebbé tételére kell fordítani. Körösszegapátiban két beruházás valósult meg a támogatásból, mégpedig az Apáti Ízek Kereskedőház és egy korszerű sportpálya. Nyertes a Magyar Falu Programban beadott pályázat is, a művelődési ház felújítását végezték el.

Ennek a három beruházásnak a hivatalos átadása volt pénteken.

Nonprofit társasággal

– A gazdaságélénkítő program lényege, hogy az abban megvalósuló fejlesztések a helyi gazdaságot erősítik. Ez a mi esetünkben az Apáti Ízek Kereskedőház kialakítása – válaszolta a Napló kérdésére Tarsoly Attila polgármester.

Fotó: Vmirjáncki József

– A kereskedőháznak az 1800-as évek végén épült, most felújított kúria ad otthont, és a közel öt éve a közfoglalkoztatásban készülő házi süteményeket, tésztákat, lekvárokat és egyéb kézműves termékeket kínáljuk. Úgy látjuk, erre nagy az igény. A házban azonban nemcsak a mi termékeink lesznek, hanem mintegy 10-15 önkormányzat őstermelőinek, kézműveseinek portékái is. Ezzel segítjük a helyi termékek piacra jutását. 2019 júniusában egy kormányhatározattal a falu bekerült a gazdaságélénkítő programba, és ebben nyújtottunk be pályázatot a régi kúria felújítására, átalakítására, tartalommal való megtöltésére. Ennek a feltétele az volt, hogy megalakítunk egy gazdasági társaságot. Így hoztuk létre a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Apáti Ízek Kereskedőház Nonprofit Kft.-t, ahol három főt alkalmazunk főállásban. A gyártást közfoglalkoztatásban végezzük, az alkalmazottak figyelnek a termékek előállítására, adminisztrációs- és szervezőmunkát végeznek majd. A közmunka a kereskedőházzal célba ért. Az igény megvan a házi termékekre, folyamatosan gyártották és szállították magánszemélyeknek, intézményeknek.

„A házi ízeket szeretik az emberek, és kialakítottunk egy olyan üzletet, amire nemcsak Körösszegapáti lehet büszke, hanem a térség is.”

A most átadott sportpálya építésére is a gazdaságélénkítő programban kaptunk támogatást.

A már említett kúria másik részében működik a település művelődési háza. Ezt a Magyar Falu Programban nyert támogatásból újították fel – burkolatot cseréltek, a beépített székeket kivették a nagyteremből, a teremben megszüntették a padlózat lejtését, és közel 200 mobil széket vásároltak.

Fotó: Vmirjáncki József

A felújítással a művelődési ház programkínálata is bővülhet a jövőben. A második ütemben a nyílászárókat cserélik ki, illetve az épületet kívülről szigetelik.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában