venni vagy építeni?

2020.10.10. 11:30

Kedvezményes lakásáfa fékezheti a debreceni újlakás-drágulást

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány elkerülte az új építésű lakóingatlanok piacát Debrecenben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Miközben ugyanis – részben a Covid–19 hatására – a használtlakás-árak emelkedése idén megállt Hajdú-Bihar megye székhelyén, az új lakások és házak ára tovább emelkedett – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. A portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa, segíthet a debreceni drágulás megfékezésében.

„Jelentősen emelkedett az új lakások és házak ára Debrecenben az elmúlt időszakban. A megyeszékhelyen tervezett fejlesztések és beruházások révén egy itteni ingatlan ma is jó befektetésnek számít. Éppen ezért folyamatosan erős a kereslet az új lakásokra, a lakásfejlesztők a növekvő költségeiket pedig érvényesíteni tudják a vételárban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Építkezés lehet a vásárlás alternatívája

Aki nem befektetési szándékkal keres jó minőségű lakást, annak ebben a helyzetben reális alternatívát nyújthat a saját erős építkezés. Az építési telkek ára ugyanis a kész új lakásokkal szemben idén már stagnált a megyeszékhelyen. A Debrecenben elérhető lakóövezeti és külterületi telkek átlagára szeptember végén ugyanúgy valamivel 20 millió forint alatt volt, mint egy évvel korábban. Ez az eladó telkeknél a tavalyival megegyező, 20-21 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent.

„Bizonyos mértékű önerővel, az állami támogatásokkal és hitellel számolva ebben az esetben könnyen lehet, hogy nagyobb otthonba tud költözni a család, mintha kész lakást vásárolna egy vállalkozástól. Ráadásul ilyenkor a saját igények is jobban érvényesülhetnek a tervezés és a kivitelezés során” – mutatott rá Balogh László, hangsúlyozva, hogy bár új lakás vásárlásánál ugyanazok a támogatások érhetők el, az építkezőket is kiemelten segítik az állami otthonteremtési juttatások.

Érdemes figyelembe venni, hogy a csok a nagycsaládos építtetőknek akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt jelent, de a kevesebb gyereket vállaló családok is milliókat forgathatnak bele egy építkezésbe. Tavaly július óta elérhető a babaváró támogatás is, amelynek 10 millió forintja szintén felhasználható egy építkezéshez, ráadásul a babavárót a bankok 75 százalékban önerőként is beszámítják hitelfelvételkor. Ha valaki Debrecen környékén keresgél, ott ennél jóval olcsóbban is tud megfelelő telket vásárolni, sőt egyes környékbeli településeken a falusi csok támogatásával is lehet számolni.

Segíthet a kedvezményes lakásáfa is

Az építkezéseknek ismét lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa, amelynek visszavezetését szerda este jelentette be a miniszterelnök a készülő új otthonteremtési program részeként.

Az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése a lakásépítések szempontjából nagyon időszerű volt, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek 2020 augusztusában négyéves mélypontra süllyedtek. A kedvezményes lakásáfa miatt növekedésnek induló újlakás-kínálat ráadásul a lakásdrágulást is megfékezheti Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában