támogatások

2020.10.02. 11:30

Hamarosan indulhatnak a fejlesztések Hajdú-Biharban

Hadház, Sámson és Püspökladány a lehetséges legmagasabb összeget, 40 millió forintot kap.

Fotó: MW-archív

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, huszonnégy hajdú-bihari település kap támogatást a napokban. Mikepércsen például az elnyert közel 30 millió forintos összegből az óvodákat fejlesztik – tudtuk meg Tímár Zoltán polgármestertől.

A Belügyminisztérium által kiírt „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” pályázat eredményeképpen országszerte 449 település összesen közel 9 milliárd forintot kap. Három területre lehetett pályázni: kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására; óvodai, iskolai és utánpótlássport infrastruktúra-fejlesztésére, sportlétesítmény felújítására vagy új létrehozására; illetve belterületi utak, járdák, hidak felújítására.

Idén meglesz

Tiszai Károly
Fotó: Kiss Annamarie

Tizenöt település nyert támogatást belterületi utak, járdák felújítására. Nagyrábé közel 17 millió forintot kap a Belügyminisztériumtól a munkákra. – A Pákász utcát fogjuk felújítani, ami az évek alatt eléggé tönkrement. Ezt az utcát nem érintette a településen végzett szennyvízberuházás abból a szempontból, hogy itt nem megy gerincvezeték, ezért az utat sem újítottuk fel. Azonban a Pákász utca az egyik két fő­utat összekötő, jelentős út Nagyrábén. Időjárásfüggő, de szeretnénk még az idén megcsinálni ezt a körülbelül 400 méteres útszakaszt – mondta a Naplónak Tiszai Károly, Nagyrábé polgármestere.

Szükséges a bővítés is

Intézmények felújítására, fejlesztésére hét település nyert támogatást, köztük Mikepércs, ahol közel 30 millió forintból újul meg az óvoda egyik épülete.

Tímár Zoltán
Fotó: Napló-archív

– Településünkön két helyszínen működik az óvoda: a Petőfi utcán, valamint a Teleki Pál utcán, ahol jelenleg is bővítjük az épületet. Most a Petőfi utcán lévő telephely felújítására nyertünk támogatást, itt jelenleg három csoportszoba működik. Azt fontos tudni erről az épületről, hogy ez egy csendőrlaktanya volt, nagyon ráfér, hogy megújuljon – mondta Tímár Zoltán. – Ebből a pénzből mindent nem lehet megcsinálni, de sokat haladunk előre. A tető héjazatát fogjuk kicserélni, a homlokzatot leszigeteljük, a vízszigetelést megoldjuk, illetve teljeskörűen felújítjuk a meglévő vizesblokkot – beszélt a felújítás részleteiről a mikepércsi polgármester.

A Petőfi utcai épület további bővítési lehetőséget is hordoz magában, a jelenlegi három csoportszoba bővíthető ötre, a másik helyszínen, a Teleki Pál utcán négy szobával működik az óvoda, ott bővítés lesz.

– Olyan nagyra nő a gyereklétszám Mikepércsen, hogy a Petőfi utcán lévő épületkapacitásunkat is biztos, hogy fogjuk használni a jövőben. Az idén több mint 60 gyermek születik, átlagban 40 és 55 között volt a születések száma, de a csoknak és a falusi csoknak köszönhetően sokan költöztek ki Mikepércsre, most már ötezres a lélekszámunk – fogalmazott Tímár Zoltán, aki azt is elmondta, reményeik szerint a következő nevelési évet már a kívül-belül megújult épületben kezdhetik a gyerekek.

Kiss Dóra

Az elnyert összegek

Kötelező önkormányzati feladatok ellátására, ellátóintézmények fejlesztésére, felújítására nyertek (Ft):

Biharkeresztes: 29,990 millió

Hajdúszovát: 30 millió

Mikepércs: 29,449 millió

Nádudvar: 26,4 millió

Sáránd: 10,899 millió

Tetétlen: 29,911 millió

Tiszacsege: 25,447 millió

Óvodai, iskolai és utánpótlássport infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új sportlétesítmény létrehozására nyertek (Ft):

Tiszagyulaháza: 11,85 millió

Újléta: 14,640 millió

Belterületi utak, járdák felújítására nyertek (Ft.):

Egyek: 19,999 millió

Földes: 20 millió

Furta: 11,994

Hajdúböszörmény: 37,685 millió

Hajdúdorog: 19,867 millió

Hajdúhadház: 40 millió

Hajdúnánás: 39,442 millió

Hajdúsámson: 40 millió

Hajdúszoboszló: 27,735 millió

Komádi: 19,294 millió

Nagyrábé: 16,999 millió

Nyíradony: 18,652 millió

Püspökladány: 40 millió

Újszentmargita: 13,382 millió

Vámospércs: 19,974 millió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában