Agrárszemle

2020.08.09. 07:30

Kifejezetten jó kukoricatermés várható

A csapadékos időjárás ellenére nincs ok panaszra a búzatermés esetében sem.

20200615 Szeged Búza, és kukorica fajtakísérletek az elkerülő út mentén a Maty-éri szomszédságában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: MW-archív

– Ha termés­átlagokat nézünk, meglepő módon a súlyok nagyon jók lettek, a búza fajsúlya meglepte a gazdákat, egy kicsivel jobb termésátlag alakult a végén, mint tavaly, viszont a minőség nagyon heterogén – értékelte Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárkamara Hajdú-Bihar megyei elnöke a búzatermést. – Még mindig vannak olyan területek, ahol nem tudtak learatni, hiszen áll a víz a búzaföldeken. A mélyebb fekvésű területeken gyengébb vízgazdálkodású a talaj, de teljesen egyedi eltérésű területek is lehetnek, például Hajdúnánás térségében az autópályáról lezúduló víz árasztotta el a földeket, itt gyakorlatilag még hevederes kombájnokkal sem tudják levágni a búzát a mai napig – tette hozzá.

A felvásárlói árak tekintetében valamelyest emelkedés tapasztalható, de a megyei elnök rámutatott:

Magyarországon nem a gazdák diktálják az árakat, hanem a világpiaci trendek fogják azokat meghatározni.

– Ha az őszi árpát nézzük, 40-43 ezer forint között, takarmánybúza esetén 48 ezer forint, a malmi minőségűnek 50-51 ezer forint környékén mozog a tonnánkénti ára. Napraforgónál nagyságrendileg 100 ezer forint, a magas olajsavtartalmúnál 110 ezer forint, a repce esetében pedig 115 és 125 ezer forint a tonnánkénti ár – ismertette Szólláth Tibor.

Szólláth Tibor | Fotó: Napló-archív

Akár rekord is lehet

Ha marad a csapadékos időjárás, ki fog tolódni a kukorica szeptemberi betakarítása is.

– A tavaszi vetésű növények esetén ott, ahol nem futott össze a víz, inkább vízfoltok alakultak ki. Ha összességében nézzük a tavaszi vetésű növényeket, például napraforgó és kukorica esetén, azt gondolom, akár rekordévet is tudunk zárni. Bár itt felénk azt szokták mondani, még nagyon sokat alszik kint a növény, ezért jóslásba talán még felelőtlenség lenne bocsátkozni, de látva az állományokat, az a véleményem, kifejezetten jó termés várható, ha nem történik valami különösebb probléma – fogalmazott a megyei elnök.

Nyakas András hajdúnánási gazda elmondása szerint a nagy mennyiségű csapadék a jó területeknek jót tett, ott kiváló mennyiségű kukoricatermés várható. – Azokon a részeken, ahol mélyebb fekvésű a föld, megállt a víz, kára keletkezik a termelőnek. Nálunk volt 200 milliméter eső is, ott kivitte a víz a terményt. Két-három évbe telik rendbe tenni ezeket a földeket, hogy ismét művelhetőek legyenek – mondta el a Naplónak Nyakas András. – A búza esetében 60-65 mázsa körüli termést hoztunk le hektáronként, a minőség is jó volt. Amit nem tudtak időben betakarítani, annak a minősége már gyenge, de ez csak a termés 10-15 százaléka. A búzabetakarítás egy hete ért véget, amit eddig nem tudtak behozni, azt már lehetetlen – részletezte a hajdúnánási gazda.

Izgalmas tavasz

Máté József darvasi gazda szintén beszámolt tapasztalatairól a Naplónak; ő 670 hektáron vetett búzát.

– A búza esetén 7 tonna jött le hektáronként, ez a Sárréten jónak mondható, kenyérgabona minőségű volt. Izgalmas, eső nélküli, száraz tavasz volt az idei, majd nagyon csapadékos június következett. Július 8-án tudtuk elkezdeni az aratást, de a harmadik nap megszakított bennünket az eső. Rendkívülinek mondható az idei év, ennek ellenére sikeresen befejeztük a betakarítást, a termésátlaggal nagyjából meg vagyok elégedve. Hangsúlyozom, 14-18 aranykoronás, kötött sárréti földeken termett ez. Napraforgónk van még kint, szeptemberben takarítjuk be, 20-25 hektárt kivitt a csapadék, de a többi részén, amit nem bántott a víz, ott jó, közepes termés várható – mutatott rá Máté József, aki – mint elmondta – 400 hektáron repcét is termelt, melyből az országos átlag felett, 3,7 tonnát takarítottak be hektáronként.

Kiss Dóra

Hajdú-Bihar megyei termésátlagok

  • Őszi árpa esetén több mint 10 ezer hektáros vetésterület volt, 60 ezer tonnát takarítottak be.
  • Őszi búza majdnem 52 ezer hektáron volt, 250 ezer tonna termett.
  • Zabot 1300 hektáron vetettek idén a megyében, 3,16 hektáros volt a termés­átlag, itt még 67 százalékos betakarításnál tartanak.
  • Magborsó 160 hektáron volt, ez egy olyan növény, ami kisebb termésátlagot hozott. 100 százalékban betakarították már, 2,5 tonnás termésátlaga volt az idén.
  • Rozs 1200 hektáron van, szűk 80 százalékos betakarításnál tartanak, 3,45 tonnás termésátlaggal.
  • A tritikálét 4800 hektáron vetették, kicsivel több mint 70 százaléka van betakarítva, 4,77 tonna termésátlaggal.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában