jó termés várható

2020.08.08. 07:30

A bor ára csökkenni fog, a szőlő viszont drágább lehet

A szeszélyes időjárás ellenére bőséges termés ígérkezik, a többi gyümölcshöz hasonlóan magas piaci áron.

Automatikusan generált description

Fotó: Mediaworks-archív

Ígéretes az idei szőlőtermés Debrecen szőlőskertjében, Érmelléken, de mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk majd, ha finom csemege- vagy borszőlőt szeretnénk vásárolni, állítják a debreceni szakemberek.

Heit Lóránd nemrég a szomszédos érmelléki borvidékről adott helyzetjelentést a Naplónak. A szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozó bihardiószegi szakember a közelmúltban az egész Kárpát-medence magyar szőlővilágára rálátást nyert, ugyanis a „Kárpátok Bora” elnevezésű program koordinátoraként külhoni magyar borvidékeket látogatott végig, amely szakmai úton a forgalmazható borokat palackozó külhoni magyar borászatokat térképezte fel. Mint elmondta, a változékony időjárás ellenére bőséges szőlőtermés várható 2020-ban. – Csapadékos volt ugyan a júniusi és júliusi hónap is, az ilyenkor gyakori betegségek, főként a peronoszpóra és a lisztharmat mégsem támadták meg nagymértékben a szőlőt – mutatott rá Heit Lóránd, aki családi gazdaságában három és fél hektár szőlőt művel. Kitért arra is, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzet miatt a szőlő ára idén a többi gyümölcshöz hasonlóan emelkedni fog.

Az érmelléki szőlészet szakértője a Naplót arról is tájékoztatta, hogy a gazdák legfőbb ellensége az elmúlt öt esztendőben ütötte fel a fejét, ez pedig nem más, mint a bizarr elnevezésű feketerothadás fertőzés, mely ellen különböző módszerekkel küzdenek a gazdák.

– Ez általában július végén, augusztus elején már látványosan tarol a szőlőben, de idén az érmelléki szőlősgazdáknak sikerült visszaszorítaniuk. A terméskorlátozás, valamint a terméshozam beállítása mindenkinek a saját szívügye és filozófiája, így az idei újborok minőségről még korai lenne jóslatokba bocsátkozni.

„A természet nem veszi figyelembe, hogy milyen zűrzavar tombol a nagyvilágban”

– jegyezte meg a borász, aki családi gazdaságában idényszerűen négy-hat fős segítséggel három és fél hektár szőlőt művel, főként bakator, királyleányka, ottonel muskotály, zöld veltelini és kadarka fajtákat.

A helyi gazdákat – hasonlóan más vidékekhez – annyiban érintette a válságos időszak, hogy nehezebben tudják értékesíteni boraikat akár palackos, akár lédig kiszerelésben, mivel csökkent a kereslet – fogalmazott a járványhelyzet gazdasági okainak kapcsán.

Mint azt Heit Lóránd elmondta, a turizmusban és a vendéglátásban is egyfajta megálljt parancsolt a járvány, ugyanakkor a borfogyasztásban is érződik a mértéktartás.

A borász szerint

a rendkívüli helyzet az árakra is kihat, a bor ára nagy valószínűséggel csökkenni, míg a szőlőé, a többi idényszerű gyümölcshöz hasonlóan emelkedni fog.

S hogy a szokatlanul kevés napsütés vagy a klímaváltozás miatt kitolódik-e az idei szüret időszaka, arról Heit Lóránd azt mondta: a természetet nem lehet becsapni, mert jobban tudja a dolgok idejét, mint azt mi, emberek gondolnánk.

A károk enyhítése

A következő hónapokban összesen több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával magyar szőlőter­mesztők és borászatok számára a koronavírus okozta károk enyhítésére. A zöldszürettel kapcsolatos intézkedésekre 2020. június 22-től június 30-ig lehetett, míg a krízislepárlással kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban 2020 júliusától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

„A Covid–19-világjárvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesül. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárvatartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján. A Magyar Kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára, s alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére” – olvasható a kormány honlapján.

A felhívás kitér arra, is hogy a borkészlet és az export-import adatok alapján idén piaci szempontokból a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak. Az intézkedés a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon szőlőtermelők számára, akik nem tudják időben elhelyezni az idei termésüket. Támogatás igényelhető a szőlőültetvényekben végzett zöldszüret keretében a szőlőfürtök tőkéről történő közvetlen eltávolítási költségére, valamint az eltávolításból adódó bevételkiesésre – tájékoztat a kormány honlapján az Agrárminisztérium.

Fogyasszunk most sokat!

Nagyné Marján Zsuzsanna egy debreceni biopiacot vezet, emellett szőlőt termel a várostól nem messze. A Napló érdeklődésére elmondta, hogy a régió bioszőlő-ter­mesz­tőinek több alkalommal is meggyűlt a baja a tavaszi-kora nyári időjárással. Idén a gombabetegségekkel, a tavaszi faggyal, a szárazsággal és az esőzéssel is meg kellett küzdeniük, valamint fel kell készülniük a seregélyek elleni védekezésre, ezek a madarak ugyanis szintén nagy kárt tudnak okozni, így borítékolható, hogy a debreceni piacokon az idei termés mennyisége kisebb, az ára viszont jóval magasabb lesz. A szakember ugyanakkor azt javasolja, hogy a járványhelyzet idején, egészségmegőrzés céljából fogyasszunk bőségesen szőlőt, ugyanis amellett, hogy remek keringésjavító, erősíti az érfalakat, rendívül magas a C-vitamin-tartalma is, különösen a piros és sötét fajtáknak.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában