a szakember szemével

2020.07.10. 07:30

Újra virágzik az ingatlanpiac, most a vevők vannak alkupozícióban

Nőtt az eladási idő, és lassult a forgási sebesség is.

Fotó: Napló-archív

Megfordult a trend, vége az értékesítési idő évek óta tartó rövidülésének, olvashatjuk az Otthon Centrum tanulmányából. Mint írják, a tavalyi adatokhoz képest a panellakások értékesítési ideje országos átlagban bő két és fél héttel (19 nappal) nőtt meg, miután az idén januártól májusig tartó időszakban már 88 nap (2,9 hónap) kellett az eladáshoz. A hagyományos téglaépítésű társasházi lakások esetében is hasonlót tapasztaltak, nagyjából két héttel (14,8 nappal) hosszabb idővel számolhattak az eladók, így átlagosan 102 napot (3, 4 hónapot) kellett várniuk a szerződéskötésre.

Kiss Sándor független ingatlanszakértő mindezt megerősíti.

„Az emberek a vírushelyzet miatt nagyon megálltak az ingatlankereséssel,”

volt egy két hónapos időszak, amikor habár otthon nézegették a kínálatot, de konkrét helyszíni megtekintésre nem mentek. Május közepétől azonban úgy tűnik visszaállt a korábban is tapasztalt lendület, viszont feltorlódtak az emberek. Azok ugyanis, akik ingatlanhirdetéseket nézegettek ebben az időszakban, hirtelen elindultak ténylegesen ingatlant nézni – mondta el a Napló érdeklődésére.

Elhúzzák a döntést

Kiss Sándor független
ingatlanszakértő
Fotó: Kiss Sándor-archív

Kifejtette, mivel ismét megnyílt a piac, nagyon nagy a kínálat. Ráadásul az eladóknál is nagyobb a hirdetési és eladási kedv. Nem keltek el az elmúlt időszakban ingatlanok, ez a keresőknek nagyobb lehetőséget kínál, több ingatlan közül tudnak választani. Így kicsit a választás miatt a ráfordított idő is valóban megnövekszik, a keresők többet meg tudnak nézni, a nagyobb kínálat miatt pedig az árakban is bátrabban tudnak alkudozni.

– Most tényleg megfordult a trend: míg eddig jellemzően az eladók voltak jobb pozícióban, most a vevők élvezik ezt az előnyt. Sokan érzékelik azt, hogy az árak is átértékelődtek, a túlértékelt befektetéscélú ingatlanok árai kezdenek visszakerülni a normális mederbe, ennek láttán valóban elhúzzák a döntést – fogalmazott.

A Napló aziránt is érdeklődött, hogy jelenleg átlagosan mennyi ideig tart eladni egy ingatlant a megyénkben. Kiss Sándor elmondta, vannak szélsőséges esetek, egyes ingatlanok egy-két napon belül, mások egy éven belül se találnak új gazdát. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy jól árazott, piacképes ingatlan 6 hónapon belül elkel.

A moratórium nem befolyásolja

Megtudtuk, a hiteltörlesztési moratórium nem befolyásolja a lakásvásárlást. – Mindenki tudja, hogy

„ez a kedvezmény csak egy ideig tart.”

Azt tapasztalom, hogy az emberek kicsit jobban figyelnek a hitel nagyságára, óvatosabban vágnak bele egy-egy hitelfelvételbe. A bankok is más szemmel bírálják a hitelügyleteket, hiszen mindenki egy kicsit nagyobb biztonságban szeretne lenni, hogyha hasonló helyzet lép fel – válaszolta Kiss Sándor.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában