Zöld jövő

2020.07.03. 10:58

Partnerséget kötöttek a megyei önkormányzatok a környezetbarát fejlődésért

Változik a világ, energetikai átalakítás zajlik. Mindez sok együttműködést, sok közös gondolkodást igényel.

Fotó: hbmo.hu

Ezt Alkér Zoltán, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének július 2-án, Budapesten tartott közgyűlésén. Bemutatta a vállalat működését, céljait, majd a környezetbarát fejlődés jegyében – a testület jóváhagyása után – együttműködési megállapodást írt alá az MVM Zrt. és a MÖOSZ. Az egyezmény hangsúlyozza a megyei önkormányzatok szerepét a fejlesztési igényekhez illeszkedő területi operatív programok végrehajtásában, valamint az MVM Zrt. magas színvonalú szakértelmét az energetika területén.

A megállapodás a 2021-2027 közötti időszakra fókuszál. Fő célja, hogy az ezen időszak operatív programjai által rendelkezésre álló európai uniós források eredményesen és hatékonyan kerüljenek felhasználásra.

A partnerség célja továbbá egyebek mellett:

  • A környezetbarát energiaforrások minél szélesebb körben történő elterjedése.
  • A szén-dioxid kibocsátás csökkentése.
  • A versenyképes és hatékony energiaellátással összefüggő fejlesztések megvalósítása.
  • A nemzeti célok megvalósítása, a pályázati források fenntartható és minél teljesebb körű felhasználása.
  • Az együttműködés az alábbi területeken valósulhat meg:

  • Az MVM Zrt. elvégzi a megyei önkormányzatok ingatlanjainak energetikai felülvizsgálatát.
  • A felek ütemtervet dolgoznak ki az energiahatékonyság optimalizálására, figyelembe véve a természeti erőforrások adta lehetőségeket.
  • Az MVM Zrt. megvalósíthatósági tanulmányt dolgoz ki a környezetbarát zöld energia területén a megyei önkormányzatok által meghatározott, fejleszteni kívánt térségekben.
  • A felek pályáznak a különböző operatív programok támogatásaira, valamint részt vesznek a határon átnyúló energetikai és klímapolitikai pályázatok elkészítésében és megvalósításában is.
  • Az MVM Zrt. közreműködik a beruházások szakmai átvételében.
  • A felek oktatásokat, képzéseket szerveznek az energetika és klímapolitika területén.
  • Az ülésen a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Oláh Gábor is jelen volt, aki a TOP2 alakulásáról tájékoztatta a megyei elnököket. Elmondta, hogy Területi- és Településfejlesztési Operatív Program 2021-2027-es tervezése is a jelenlegi szerkezetre épül, hiszen az a cél, hogy az infrastruktúrális fejlesztések ugyanúgy tudjanak végbemenni, ahogy eddig.

    A közgyűlés elfogadta egyebek mellett a MÖOSZ 2020. évi költségvetésének módosítását is.

    Borítókép: Bertalan Zsolt, (MVM Zrt., balról), Alkér Zoltán (MVM Zrt.) és Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában