jegyzet

2020.07.23. 17:35

Liszt és kovász

Nem ok nélkül lengi körül egyfajta misztikum a kenyeret, amely a mi kultúránkban búzából készül kovásszal, és ha kisült, barna héjú, belül pedig foszlós és fehér. Újabban vitatják, hogy egészséges lenne, de ennek valóságtartalmára szerintem felesleges bármit is pazarolni, hiszen több­ ezer éves alapélelemről van szó, és nemcsak nálunk, hanem – különböző alapanyagokból és formában – szerte a planétánkon.

Igen, a kenyér finom, lényegében bármihez fogyasztható, meg lehet kenni zsírral, vajjal, pástétommal, májkrémmel, és mindez együtt erőt ad a mindennapokhoz. Persze kísérletezhetünk itt is, hozzáadni vagy elvenni belőle ezt, azt, hiszen a kor divat­áramlatai az élelmiszereket, így a kenyeret sem kerülik el. Aztán, ahogy múlik az idő, az emberek ízlése, és sajnos olykor az egészsége „kiválogatja”, hogy mi az, amit tovább érdemes vinni.

A pékszövetség vezetője csattanós választ adott az újítás iránt érdeklődő kérdésünkre: vissza a gyökerekhez, a liszthez és a kovászhoz! Igaza van, az eredetit nem kell cicomázni, mindig az a legjobb.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában