2020.07.23. 17:35
Liszt és kovász
Nem ok nélkül lengi körül egyfajta misztikum a kenyeret, amely a mi kultúránkban búzából készül kovásszal, és ha kisült, barna héjú, belül pedig foszlós és fehér. Újabban vitatják, hogy egészséges lenne, de ennek valóságtartalmára szerintem felesleges bármit is pazarolni, hiszen több ezer éves alapélelemről van szó, és nemcsak nálunk, hanem – különböző alapanyagokból és formában – szerte a planétánkon.
Igen, a kenyér finom, lényegében bármihez fogyasztható, meg lehet kenni zsírral, vajjal, pástétommal, májkrémmel, és mindez együtt erőt ad a mindennapokhoz. Persze kísérletezhetünk itt is, hozzáadni vagy elvenni belőle ezt, azt, hiszen a kor divatáramlatai az élelmiszereket, így a kenyeret sem kerülik el. Aztán, ahogy múlik az idő, az emberek ízlése, és sajnos olykor az egészsége „kiválogatja”, hogy mi az, amit tovább érdemes vinni.
A pékszövetség vezetője csattanós választ adott az újítás iránt érdeklődő kérdésünkre: vissza a gyökerekhez, a liszthez és a kovászhoz! Igaza van, az eredetit nem kell cicomázni, mindig az a legjobb.
Kovács Zsolt