lakáspiac járvány idején

2020.04.25. 07:30

Estek az albérletárak Debrecenben, de a szép ingatlanokért továbbra is zsebbe kell nyúlni

A szakértő tapasztalata szerint van olyan tulajdonos, aki elengedi a bérleti díj felét.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Mintegy 20 ezer forinttal csökkentek az albérletárak a cívisvárosban, ugyanakkor azokat az ingatlanokat, amelyek szépek és igényesek, még mindig meg kell fizetni. Megfigyelhető az is, hogy sok bérbeadó vesztette el a bérlőjét a járvány óta, vagy azért mert nem volt elég rugalmas, vagy pedig mert diáknak volt kiadva az ingatlanja. Éppen ezért a hirdetésekben sokszor egymás alá is mennek az árakban a tulajdonosok – mondta el a Napló kérdésére Gór Péter. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint, míg tavaly ilyenkor 90-100 ezer forintba került egy átlagos állapotú kétszobás lakás, most ugyanezen paraméterekkel már 75-80 ezer forintért is bérelhetünk ingatlant.

„A koronavírus megjelenése óta a bérlők is változtak, azzal, hogy a diákok többsége hazaköltözött, a dolgozók vették át a helyeket, azon belül is sok az egészségügyben tevékenykedő, kamionos, áruházban dolgozó vagy épp családosok és fiatal párok”

– fogalmazott Gór Péter.

A szakember szerint az, hogy a bérbeadó mennyire rugalmas az albérleti díjat illetően, attól is függ, hogy maga az ingatlantulajdonosnak mennyire van szüksége az adott összegre. – Több olyan tulajdonos van, aki más városban, esetleg országban maga is albérletben él. Ha neki engednek, akkor ő is flexibilisebb. Tudok olyan bérbeadóról, aki 2-3 hónapra elengedte a bérleti díj felét, ami egy 100 ezer forintos albérletnél már 50 ezer forintot jelent – fűzte hozzá.

Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint nemcsak az egyetemek közelében, de a város más pontján is megnőtt a kiadó albérletek száma. Gór Péter úgy véli, ez annak köszönhető, hogy nemcsak az egyetemek közelében vettek ki albérletet a hallgatók, hanem Debrecen minden részén, illetve biztosan vannak olyan fiatal párok is, akik a koronavírus miatt elestek a jövedelmüktől, s inkább visszaköltöztek a szülőkhöz. Érdekes azonban, hogy a külföldi diákok többsége nem utazott haza, hanem továbbra is albérletben élnek, melyért a teljes árat fizetik.

Várhatóan folytatódik

Az Otthon Centrum adatai szerint átlagosan 3000 forintot kérnek egy négyzetméterért a budapesti albérletpiacon, vidéken ennél valamivel kedvezőbb az ár: a járványhelyzet azonban átrendezi a szektort, egyre több a kiadó lakás, ami máris majdnem nyolcszázalékos árcsökkenést generált. A vidéki régióközpontokban a fővárosi átlagérték kétharmadáért lehetett bérelni az első negyedévben. A legmagasabb bérleti díjat Székesfehérváron és Debrecenben kérték ezután következett Győr, majd Sopron. A legolcsóbban Kecskeméten lehetett bérelni. A vidéki albérletpiacon is megfigyelhető a bérleti díj csökkenése, de ez a fővárosi értékhez képest mérsékeltebb.

„A már érzékelhető árcsökkenés egyértelműen a járványnak tudható be, és a következő hónapokban várhatóan tovább folytatódik az albérletárak mérséklődése. Ennek mértéke a járványhelyzet súlyosságától és hosszától függ”

– mutatta be a legvalószínűbb forgatókönyvet Soóki-Tóth Gábor.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában