járulékbevallás

2019.09.12. 21:38

Kötelező bevallás az egyéni vállalkozóknak

Az egyéni vállalkozók többségének, jellemzően havonta, elektronikusan járulékbevallást kell benyújtania a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) még akkor is, ha a vállalkozását nem főfoglalkozásként gyakorolja.

A havi járulékbevallás azt az egyéni vállalkozót is érinti, aki az egyéni vállalkozása mellett legalább heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik, vagy társas vállalkozó, vagy közép-, illetőleg felsőfokú oktatásban nappali tagozatos, és egyéni vállalkozását nem szünetelteti. Nem értendők ide a katás, a nyugdíjas és az EGT-tagállamban biztosított egyéni vállalkozók. A „nullás” bevallást akkor is be kell nyújtani, ha nem volt az adózónak vállalkozói kivétje.

A havi rendszerességgel benyújtandó 1958-as bevallást minden hónap 12-éig kell beküldeni a NAV-hoz. Lényeges szempont, hogy a köztartozásmentes adózói adatbázisba (KOMA) való bekerülés, bennmaradás egyik feltétele a bevallások benyújtása. A NAV honlapján bárki elkészítheti személyes adónaptárát – hívta fel a figyelmet a NAV.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában