mezőgazdaság

2019.09.04. 10:47

A kertészet jövőjéről tanácskoztak Derecskén

Megkerülhetetlen a fejlesztés, az innováció alkalmazása a kertészetekben, hiszen a zöldségtermesztés van leginkább kitéve a versenynek, a fogyasztók igényeinek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a KITE derecskéi kertészetében szerdán megtartott VIII. Magyar Paprika Napján.

Fotó: Kovács Zsolt

A tárca vezetője beszélt a klímaváltozás kihívásairól is. Az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentésében az öntözés kiterjesztése mellett a talajművelésnek és a fajtaválasztásnak van szerepe.

A paprika napi rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt a térség zöldség- és gyümölcstermelőit képviselve. Az összejövetel a szakmai ismeretek bővítése mellett alkalmat adott a tanácskozásra, tapasztalatcserére, illetve együttműködések kialakítására, elmélyítésére is.

Jövedelmező a zöldségtermelés

Az öntözés biztonságot ad, megtérül és lehetőséget ad a klímaváltozás káros hatásaival szemben. Ezt szintén Nagy István agrárminiszter jelentette ki a zöldségtermelési szakmai fórumon, ahová a szervezők, a KITE, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB szakmaközi szervezet és terméktanács előadónak hívta meg a tárcavezetőt.

– Mi az, ami miatt egyes területek sikeresek, míg mások nem? – tette fel a kérdést Nagy István, majd rögtön válaszolt is: – A borsó, a csemegekukorica vagy a paradicsom sikerének kulcsszava az integráció, ez áll a kiemelkedő szakmai fejlődés mögött. Ugyanakkor a vöröshagymával, a gyökérzöldségekkel baj van. Ezekre a területekre is ki kell terjeszteni az integrációt – hangsúlyozta a miniszter, aki azzal folytatta, hogy az integrátor feladata eszközökhöz, fejlesztési- és feldolgozási lehetőségekhez juttatni a termelőket. Hozzátette: a zöldségtermelésben szükség van a fizikai munkára, de ha ki lehet váltani gépesítéssel, akkor azt meg kell tenni; ami ugyancsak az integrátor dolga. – Van perspektíva a zöldségtermesztésben, ez a mezőgazdaság legjövedelmezőbb ágazata. Be tudja vonzani a tőkét; a pénz pedig keresi a helyét, hogy hol tud még több hasznot hajtani.

Felkészülni a klímaváltozásra

Ezt követően tért át az agrárminiszter a klímaváltozásra, ami kihívást jelent az ágazat számára. – Az éghajlatváltozást tekintve Magyarország az egyik legsérülékenyebb ország, és ennek elszenvedője a mezőgazdaság, amely számára a legfontosabb, hogy tudjon alkalmazkodni a változásokhoz. Mégpedig a tudományos eredményekre támaszkodva, felelősségteljesen meghozott döntésekkel. A megfelelően művelt, tápanyagokban jól ellátott talajon gazdag termést lehet betakarítani. Az ilyen talajt kevésbé viseli meg a szárazság vagy az extrém mennyiségű csapadék. Az alkalmazkodás másik tényezője a jól megválasztott másodvetés, a növénynemesítéssel új és ellenállófajták előállítása, továbbá az öntözés lehetősége.

Ez utóbbiról Nagy István hosszabban beszélt. Mint fogalmazott, a víztakarékos technológiákra kell a hangsúlyt fektetni. A kormány is erre ösztönzi a termelőket. Évente 70 milliárd forintot különít el az öntözés támogatására. Egyszerűsíti az öntözési feltételeket, továbbá elektronikussá teszi a vízjogi engedélyek beszerzését. Ezek érvényessége öt helyett húsz év lesz majd. Az öntözéshez szükséges vizet a lehető legalacsonyabb áron fogják biztosítani. Azért, hogy a kis területen gazdálkodók sem szoruljanak ki az öntözési támogatásokból, ösztönzik az öntözési társulások megalakítását.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában