Indul a Hajdúsági Nyár

2019.07.31. 15:41

Jövő hétvégén tartják a Hajdúsági Expót és az Európai Traktorhúzó Versenyt

A Közép-Kelet-Európában is egyedülálló Traktorhúzó Versenyt 2003 óta rendezik meg Hajdúböszörményben, ahova idén is fantasztikus gépcsodák érkeznek.

Fotó: Molnár Péter

Az európai versenyzők 12 géppel mérik össze tudásukat, valamint erejüket augusztus 10-én és 11-én – írják közleményükben a szervezők.

A rendezvény augusztus 9-én a Kelet-magyarországi Agrárfórummal veszi kezdetét a Portfolio szervezésében. A regionális konferencia az országos jelentőségű, de a térség szempontjából is rendkívül fontos agrártémákat tűzi napirendre, és arra törekszik, hogy az agrárgazdasági szereplők első kézből kapjanak lényeges információkat a gazdálkodásukat érintő döntésekhez. A kiemelt szakmai programban az államigazgatás és az agrárvállalati szféra magas rangú döntéshozói, csúcsvezetők vesznek részt. A fórum a releváns információk megszerzése mellett jó alkalmat kínál az üzleti kapcsolatépítésre is.

Ezzel egy időben indul a Hajdúsági Expo, hiszen pénteken már a kiállítók standjait is megcsodálhatják az érdeklődők.

Traktorpulling, avagy traktorhúzás

A Tractor Pulling az USA-ban született az '50-es években, Európába a '70-es években jutott el. Az első Európa-bajnokságot 35 évvel ezelőtt tartották, és mára már 15 európai ország tagja az Európai Tractor Pulling Szövetségnek. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy hazánkat a hajdúböszörményi traktorhúzó egyesület képviseli 2014 óta.

Idén a böszörményi traktorhúzó verseny az Európa Kupában résztvevő külföldi csapatok pontszerző versenye lesz. A versenyen többféle traktortípus vesz részt, kezdve a hagyományos szériagyártású mezőgazdasági traktoroktól egészen az újonnan épített többmotoros, több ezer lóerős monstrumokig. Némely traktort világháborús, átalakított repülőgépmotorokkal szerelnek föl, másokat helikopterturbinákkal, vagy a legkülönfélébb tuningolt és metanol üzemmódra átalakított nyolchengeres motorokkal látnak el. A verseny lényege, hogy egy súlygépnek nevezett önjáró, 24 tonna induló súlyú gépet kell elvontatni a 100 méteres vízszintes versenytávon, úgy, hogy a traktor és a vontatott súlygép a 10 méter széles versenypályán belül maradjon. Az a versenyző győz, amelyik a leghosszabb távon tudja elvontatni a súlygépet.

A megmérettetés 2019. augusztus 10-én a Super Stock kategória versenyével veszi kezdetét. Európa négy országából mintegy 8 versenyző mutatja meg tudását. A lényeg az erő és az ügyesség játéka, mellyel a négy és fél tonnás traktor a súlypadot végighúzza a 120 méteres versenypályán. A pálya adottságai miatt Hajdúböszörményben ez nem 100, hanem 120 méter. A speciális agyag-homok keverésével és tömörítésével épített pálya egyedülálló Magyarországon. A kategória az USA és az EU kedvelt osztálya, hiszen a gyári traktorok színe, márkája jól felismerhető

Az idei versenyen tehát az amatőrök mellett 5 ország profi versenyzői is megmérettetik magukat. Az új látványelemekkel bővült háromnapos rendezvényen az egész család jól érezheti magát. A kísérőprogramok között ugyanis az arcfestéstől a kézműves vásárig mindent megtalál az érdeklődő. És természetesen idén sem maradhatnak el a sztárok a traktorhúzóról, de ez már legyen meglepetés…

A super stock kategória mellett látványos kamionhúzások is lesznek, de látható lesz a ROCCO testvérek csodálatos versenygépe, a Four No Hemi is. Immár megszokott módon vele kezdődik és fejeződik be a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában