Ingatlanhelyzet

2019.07.24. 18:29

Debrecenben csökkent az átadott lakások száma, de itt épült a legtöbb

Főképp családi házak épültek év elején.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Az év első negyedévében Hajdú-Bihar megyében 114 lakást vettek használatba, 3,4%-kal kevesebbet (országosan 7,9%-kal többet), mint egy évvel korábban. A lakások 54%-a a megyeszékhelyen, egyharmada a többi városban és 12%-a községekben épült. A megyeszékhelyen csökkent, a többi városban nőtt, a községekben pedig stagnált az átadott lakások száma. (A vizsgálat módszertana a lakó- és mellékhelyiségek, valamint egyéb helyiségek együttesét nevezi lakásnak, s később bontja egyes formákra.)

Az új lakások mintegy háromnegyedének magánemberek, több mint egyötödének vállalkozások voltak a finanszírozói. Természetes személyek az előző év azonos időszakinál 1,5-szer több lakást építtettek, vállalkozások viszont kevesebb mint a felét – közli a KSH a megyéket elemző friss kiadványában.

A lakóingatlanok döntő részét (90%-át) családi házas formában, 9,6%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Átlagos alapterületük az országost (96 m2) meghaladó, 125 m2 volt, közel háromnegyedüket 4 és annál több szobával építették. 14 lakás szűnt meg a megyében, 4-gyel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az épített lakások 12 százaléka viszont épp ezeket a megszűnteket pótolta. A 2019 I. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 471 volt, az egy évvel korábbi csaknem duplája.

Ötven százalékos a bővülés

A Hajdú-Bihar megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2019. I. negyedévi termelési értéke 22,3 milliárd forint volt a KSH adatai szerint, ami 49%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Országosan egyébként 55%-os volt a bővülés. Az építőipar ágazatai közül a teljesítmény 42%-át a speciális szaképítési munkák elvégzésére, 38 százalékát az épületépítésre, 20 százalékát az egyéb építmények kivitelezésére szakosodott vállalkozások állították elő. A speciális szaképítés és az épületépítés ágazat kibocsátása 47, illetve 31%-kal bővült, míg az egyéb építésé több mint 2-szeresére bővült.

A vállalkozások 2019 I. negyedévében 16,6 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, 43%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A március végi 51,8 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene 52%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Grafika: Hajdú-bihari Napló

Mennyi idő az építés?

A saját ház építésekor olyan otthont alakíthatunk ki magunknak, amely tökéletesen illeszkedik a szükségleteinkhez és az ízlésünkhöz. Egy családi ház megépítése azonban nem olyan egyszerű, és nincs is meg néhány hét alatt.

A Csaladihazepites.hu utánajárt, meddig tart az építkezés, és mitől függ ennek az időnek a hossza.

Első lépésként papírmunka vár ránk. Terveket kell készíteni, hivatalokba kell járni, építési engedélyre, szakági tervekre (közmű) lesz szükségünk. Minderre érdemes sajnos hónapokat rászámolnunk.

Magának a ház megépítésének az ideje szintén sok mindentől függ, de leginkább magától a kivitelezőtől. Kérdéses lehet még, hogy minden munkálatot egy cég végez-e, vagy az egyes részfeladatokat más-más oldja-e meg. Ez azért fontos, mert ha egy kivitelezőről beszélünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy a munka folyamatos lesz, mintha mindig a másik mesterre kellene várnunk. Azonban, ha van olyan cég akár bútorgyártó, akár nyílászárógyártó, akikkel szívesen dolgoztatnánk, vagy már dolgoztattunk (mi vagy ismerőseink), és pozitívak a tapasztalatok, akkor megszabhatjuk a kivitelező cégnek, hogy mindenképp szeretnénk az adott cégekkel, mesterekkel dolgoztatni.

A családi ház megépülésének idejét befolyásolja az is, hogy milyen eszközökkel dolgoznak a mesterek. Ha a legkorszerűbb gépekkel, eszközökkel és anyagokkal építkeznek, akkor a munka gyorsabban és hatékonyabban zajlik. Ellenkező esetben azonban szintén nagy kiesésre lehet számítani. Ha minden a lehető legjobban megy, jók a mesterek, az egyes részfeladatok kiesés nélkül egymás után haladnak a korszerű eszközökkel és anyagokkal, akkor egy átlagos családi ház 3-4 hónap alatt felépíthető, de fél év alatt már biztosan kulcsrakész lesz. Azonban szakemberek, profi eszközök hiányában, illetve több kivitelező esetén a munka akár az egyéves határidőből is kicsúszhat – összegzi a Csaladihazepites.hu szakembere.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában