Keresik a hazait

2019.06.29. 15:30

A tavalyi ár dupláját fizethetjük a magyar dinnyéért

A magyar görögdinnye még várat magára; vajon meddig kell beérnünk a határon túli finomságokkal?

Fotó: Kiss Annamarie

A nyári slágergyümölcsök palettáját színesíti a görögdinnye, amit már akkor a boltokban keresünk, amikor a hőmérő higanyszála éppen eléri a 25 fokot. Ennek ellenére hasonló hőmérséklet mellett keresve se találhatnánk magyar dinnyét a polcokon. Ugyanis a görögdinnye a meleg, száraz időjárást kedveli, s az az elmúlt hetekben elkerülte térségünket, helyette sok csapadékkal gazdagodtak hazánk termőföldjei. A lédús gyümölcs szerelmeseinek a megszokott ízekre még várniuk kell legalább egy hetet, mivel nem kezdődött meg a dinnye betakarítása Magyarországon. Ettől függetlenül a debreceni Nagypiacon nézelődve több árusnál is láttunk gusztusosan felszelt darabokat, azonban legtöbbjük Görögországból, Olaszországból behozott termék.

Kárándi Nikolett eladó meggyszortírozás közben elárulta lapunknak: már nagyon várják, hogy a magyar dinnye megérjen, hiszen a legkeresettebb gyümölcsök közé tartozik. – Ha így marad az idő, és elkerülnek minket a csapadékfelhők, akkor van rá esély, hogy július elején elkezdjük a szüretet a földeken. A dinnye rengeteg napfényt igényel, ezért is örülünk a jelenlegi időjárásnak, azonban a szezon elején biztosan kevesebb dinnyét tudunk majd betakarítani, mint az elmúlt években – mondta.

A tavalyi ár duplája

Az eladók úgy vélik, hogy biztosan számítanunk kell áremelkedésre, mivel ahol sok eső érte a földeket, ott nem terem annyi dinnye, legalábbis eladható biztosan nem. Ahol viszont nem esett túlzott mennyiségű csapadék, ott az elmúlt évekhez hasonló állományra kell számítani. – Kicsit féltünk az időjárás miatt, kevés volt a napsütés, viharból pedig bőven kaptunk, ami a dinnyeérést nagyban befolyásolja. Az elmúlt napokban tapasztalt hőség most jól jött, legalábbis a gyümölcsök szempontjából.

„Tavaly a dinnye piaci átlagára 170 forint körül mozgott, viszont számítani kell rá, hogy az idei szezon elején 300 forint alá nem fog esni a görögdinnye kilója”

– mondta Kárándi Nikolett.

Színe, súlya

Nemcsak mi voltunk kíváncsiak a görögdinnyére, hanem a vevők is, többen keresték a hazait, viszont csak nagyon kevés helyen árultak magyar dinnyét. Szabó Levente imádja az összes dinnyefélét, de a külföldi gyümölcsöket nem szereti, ezért inkább vár még néhány napot, hogy hazaiba haraphasson. – A jó dinnye csak magyar származású lehet, noha azt is meg kell vizsgálnunk vásárlás előtt, a kopogtatást soha ne felejtsük el, valamint a dinnye héjára is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Amelyik dinnye nem lédús, az már nálam megbukott, ezért is fogom meg a gyümölcsöt, ha érzem, hogy jó nehéz, az már egy jó pont. Kislányommal együtt szoktuk megkopogtatni, ha búgós hangot ad, akkor már teszem is szatyorba – mondta a vásárló.

Újuló recepttár

A gyümölcsöknek mindig is volt keletje, viszont a bővülő recepttáraknak köszönhetően egyre többen vásárolnak, fogyasztanak az egészséges termékekből. Tóth András már maga sem tudja, hogy mióta árul piacon, mindig is nagy keletje volt az áruinak, de azt veszi észre, hogy az érdeklődés növekvő tendenciát mutat az őstermelői áruk irányába. – Soha nem gondoltam volna, hogy valaha jómagam tanulok a vevőktől, legalábbis a gyümölcsök, zöldségek tekintetében. A minap egy fiatal hölgy kereste nálam a magyar görögdinnyét, majd szóba elegyedtünk, és elmondta, hogy dinnyelevest szeretne készíteni a gyermekének. Először meglepődtem, majd elkértem a receptet. Egy zöldségesnek nincs annál nagyobb boldogság, amikor a termékeiből nemcsak finom, hanem egészséges ételek készülnek.

Nagy Emese

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában