Mire figyeljünk?

2019.05.15. 20:00

Új konvektorra pályázhatunk: hasznos tanácsok a szakembertől

A LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a CitiEnGov nemzetközi projekthez kapcsolódó 4. Energia Cafe – avagy lakossági energiahatékonysági szemléletformálás nevű információs napját tartották kedden a Szilícium Mező Inkubátorházban, ahol bemutatták a lakossági konvektorcsere-pályázatot, illetve a vállalkozások részére a napelemes rendszerek telepítését támogató pályázatot.

Fotó: AFP / Philippe Huguen

Május 20-tól lehet benyújtani a pályázatokat, melyen magánszemélyek igényelhetnek gázkonvektorok cseréjére hatvanszázalékos, vissza nem térítendő támogatást. Egy pályázó esetében a támogatás összege nem haladhatja meg a bruttó 750 ezer forintot, és egy konvektorra 160 ezer forint költség számolható el.

Csak Ügyfélkapun át

– A pályázat teljesen papírmentes, ez azt jelenti, hogy csak Ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. Vagyis ügyfélkapus azonosítóval kell rendelkeznie annak, aki pályázni szeretne – emelte ki Vámosi Gábor, a LENERG ügyvezetője. A cég első tanácsa tehát, hogy legelőször ennek járjunk utána.

A pályázat azonban szerencsére nem nevezhető bonyolultnak, a kötelezően benyújtandó mellékletek száma nem magas.

– Szükséges igazolni az ingatlan tulajdonjogát, ez tulajdoni lappal történik. A pályázat azt is megköveteli, hogy egy árajánlat alapján a kivitelezővel már megkötött szerződést is csatoljuk. Bár ez egyszerűnek hangzik, az építőiparban ma fennálló helyzetben nem könnyű gyorsan épületgépészt találni – mutatott rá az ügyvezető.

Vámosi Gábor | Fotó: Kiss Annamarie

A pályázónak igazolnia kell, hogy nincs köztartozása, ez az igazolás a NAV-tól szerezhető be.

A pozitív elbírálásban bízva csatolandó egy banki igazolás is, ami megjelöli azt a bankszámlaszámot, amelyre a támogatást folyósíthatják.

– Mindössze ennyi melléklet szükséges a pályázathoz, energiaügynökségünk pedig bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszol, és segít a pályázóknak végigkísérni a folyamatot. Bár egyszerű a pályázat, az elektronikus felület kitöltése rejt buktatókat.

„Fontos a támogatás mértékét pontosan kiszámolni, hogy ne legyen szükség hiánypótlásra, ami akár egy-két hónappal is meghosszabbíthatja a döntés megszületését”

– figyelmeztetett Vámosi Gábor.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában